Biden će zadržati vanjski izgled aviona Air Force One

Ideja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa bila je da se boje promijene u u crvenu, bijelu i plavu no to je odbačeno jer je studija pokazala da bi se stvaralo previše topline.

Sadašnja plava boja bit će nešto "dublja", motori će biti tamnije plave boje, a trbuh neće biti od poliranog metala (Reuters)

Administracija Joea Bidena minimalno će promijeniti boje predsjedničkog aviona Air Force One kako bi i dalje nalikovao sadašnjoj bijeloj verziji s dvije nijanse plave, koja datira iz vremena predsjednika Johna F. Kennedyja, odbacujući tako ideje prethodnog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi hina.

Ideja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa bila je da se boje promijene u u crvenu, bijelu i plavu no to je odbačeno jer je studija pokazala da bi se stvaralo previše topline.

Sadašnja plava boja bit će nešto “dublja”, motori će biti tamnije plave boje, a trbuh neće biti od poliranog metala jer to ne dopušta legura mlažnjaka, saopćila je ratna avijacija.

Odluka o bojanju aviona Air Force One “nije bila potrebna sve do ove godine”, rekla je avijacija.

Boeing Co 747-8 je dizajniran da bude Bijela kuća u zraku te može letjeti u najgorim mogućim sigurnosnim scenarijima, kao što je nuklearni rat, i modificiran je vojnom elektronikom, naprednim komunikacijama i sustavom samoobrane.

Program kasni tri godine

Prošlog ljeta avijacija je objavila da je Boeing spreman za isporuku sljedeće generacije aviona Air Force One 747 u 2026. i 2027., no u petak je objavljeno da će biti isporučeni 2027. i 2028. godine.

Boeing je nagomilao 1,9 milijardi dolara gubitaka u programu vrijednom 4,3 milijarde dolara koji sada kasni najmanje tri godine.

Još 2018. Boeing je dobio ugovor vrijedan 3,9 milijardi dolara za izgradnju dva aviona 747-8 koji će se koristiti kao Air Force One, a koji su trebali biti isporučeni do decembra 2024.

Boeing uvelike modificira dva aviona 747 za taj projekt.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada