Političaru bliskom Macronu će se suditi za pronevjeru evropskih fondova

Francois Bayrou i drugi zvaničnici MoDem-a osumnjičeni su da su koristili evropska sredstva za zapošljavanje parlamentarnih pomoćnika.

Bayrou, ključni pristalica Macrona od njegove prve predsjedničke kampanje 2017. godine, nije formalno dio vlade, ali u izvršnoj vlasti zauzima funkciju 'visokog komesara za planiranje' (Reuters)

Istražne sudije u Francuskoj naredile su suđenje političaru bliskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i grupi od 10 osoba u slučaju pronevjere evropskih javnih fondova, saznaje agencija AFP iz izvora bliskog pravosudnim organima.

Političaru Francoisu Bayrouu (71) morat će da se sudi kako bi odgovarao za pronevjeru MoDem-a, centrističke stranke kojom predsjedava i koja je dio predsjedničke koalicije u parlamentu, prenosi Beta.

Bayrou i drugi zvaničnici MoDem-a osumnjičeni su da su koristili evropska sredstva za zapošljavanje parlamentarnih pomoćnika koji su, barem djelomično, radili za stranku između 2009. i 2014. umjesto da pomažu izabranim zastupnicima u Evropskom parlamentu.

‘Nezgodna’ afera

Ta afera je nezgodna za Macrona i njegov tim, pošto se protiv dva ministra, za pravosuđe i za rad, trenutno vode istrage.

Bayrou, ključni pristalica Macrona od njegove prve predsjedničke kampanje 2017. godine, nije formalno dio vlade, ali u izvršnoj vlasti zauzima funkciju “visokog komesara za planiranje”, čija je misija da razmatra glavne tokove dobre za budućnost zemlje.

Procjenjuje se da je MoDem pronevjerio gotovo 1,4 miliona eura.

Ta afera je 2017. godine primorala Bayroua da napusti mjesto ministra pravde na koje ga je tek imenovao Macron.

Bayrou je ličnost u političkom životu Francuske već nekoliko decenija. Tri puta je bio predsjednički kandidat.

Izvor: Agencije