Kanada istražuje navodne kineske ‘policijske stanice’ u Montrealu

Kanadska policija istražuje navode da se dva centra koriste kao ‘policijske stanice’, putem kojih Kina navodno zastrašuje ili uznemiruje Kanađane kineskog porijekla.

RCMP je u novembru, u najmnogoljudnijoj kanadskoj provinciji Ontario, također pokrenuo istragu o sličnim izvještajima o kineskim 'policijskim stanicama' u oblasti Toronta (Reuters)

Kanadska policija saopštila je da istražuje sumnje da se dva centra u oblasti Montreala koriste kao “policijske stanice”, putem kojih Kina navodno zastrašuje ili uznemiruje Kanađane kineskog porijekla.

“Provodimo policijske akcije u cilju otkrivanja i ometanja ovih kriminalnih aktivnosti stranih država, koje mogu ugroziti sigurnost osoba koje žive u Kanadi”, navodi se u saopštenju Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP) u Quebecu, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

‘Policijske servisne stanice’

Druge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Nizozemsku, provele su slične istrage nakon izvještaja evropske organizacije za ljudska prava Safeguard Defenders, u kojem se detaljno navodi prisustvo desetina kineskih “policijskih servisnih stanica” u velikim gradovima širom svijeta.

RCMP je u novembru, u najmnogoljudnijoj kanadskoj provinciji Ontario, također pokrenuo istragu o sličnim izvještajima o kineskim “policijskim stanicama” u oblasti Toronta.

Ottawa je ranije optužila Peking da je pokušao da utiče na posljednja dva ciklusa kanadskih izbora, što je Kina negirala.

Izvor: Agencije