Italijanskom oficiru zbog prodaje dokumenata Rusiji 30 godina zatvora

Mornarički oficir Walter Biot, koji je uhvaćen na djelu dok je ruskim vlastima u Italiji 2021. godine, odavao povjerljive dokumente, osuđen je na 30 godina zatvora.

Žandarmerija je uhvatilia vojnog dužnosnika u ruskoj ambasadi tokom tajnog sastanka u Rimu (Reuters - Ilustracija)

Italijanski mornarički oficir Walter Biot, koji je uhvaćen na djelu dok je ruskim vlastima u Italiji 2021. godine odavao povjerljive dokumente, osuđen je na 30 godina zatvora.

Vojni sud u Rimu osudio je Biota na 30 godina zatvora zbog davanja povjerljivih dokumenata ruskoj ambasadi u Rimu u zamjenu za novac, objavili su nacionalni mediji, prenosi Anadolija.

Biotov advokat Roberto De Vito izjavio je kako njegov klijent nije imao priliku braniti se sam te je bio podvrgnut neobičnom sudskom procesu te će se stoga njihova borba nastaviti.

Izbjegao doživotnu zatvorku kaznu

Tužilaštvo je za Biota tražilo doživotnu kaznu, jer je među 19 dokumenata koje je prodao bilo i drugih važnih informacija, od kojih su neke bile strogo povjerljive o NATO-u.

Biot je optužen da je telefonom fotografirao dokumente i koristio povjerljive dokumente kao komercijalni element, iskazujući veliku nelojalnost državi.

U sklopu istrage Ureda glavnog javnog tužitelja u Italiji, 30. marta 2021. godine, timovi žandarmerije uhvatili su italijanskog oficira i vojnog dužnosnika u ruskoj ambasadi tokom njihovog tajnog sastanka na parkiralištu u Rimu.

Italijanski mediji pišu da je riječ o najozbiljnijem incidentu u odnosima Italije i Rusije od Hladnog rata.

Izvor: Agencije