Gruzijski parlament odustao od zakona o ‘stranim agentima’

Prijedlog zakona izazvao je političku krizu i zaprijetio onemogućiti toj kavkaskoj državi izgradnju bližih veza s Evropom.

Demonstranti su u četvrtak pozivali na održavanje sjednice parlamenta na kojoj bi se stvarno povukao zakon koji je prošao prvo čitanje (EPA)

Gruzijski parlament odbacio je zakonski plan o “stranim agentima” koji je izazvao političku krizu i zaprijetio onemogućiti toj kavkaskoj državi izgradnju bližih veza s Evropom.

Na sjednici parlamenta 35 zastupnika, od 36 koji su glasali, odbilo je u drugom čitanju tekst koji je bio u ponedjeljak prihvaćen u prvom čitanju, što je dovelo do vala protesta i serije osuda sa Zapada, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Gruzijska vladajuća stranka Gruzijski san saopćila je u četvrtak da odustaje od prijedloga zakona o “stranim agentima” nakon dvije noći nasilnih protesta protiv onoga za što protivnici kažu da je autoritaran zaokret inspiriran Rusijom koji ugrožava nade u priključenje zemlje Evropskoj uniji.

Masovni protesti

Uprkos toj objavi, hiljade ljudi ponovno su izašle u četvrtak navečer na ulice Tbilisija.

Predloženi zakon primorao bi sve gruzijske organizacije koje iz inozemstva dobiju više od 20 posto svojih prihoda da se registriraju kao “strani agenti”, a u protivnom bi bile kažnjene.

Demonstranti su u četvrtak pozivali na održavanje sjednice parlamenta na kojoj bi se stvarno povukao zakon koji je prošao prvo čitanje.

Gruzija, bivša sovjetska republika, službeno se želi pridružiti Evropskoj uniji i NATO-u.

Izvor: Agencije