Međunarodna agencija za energiju upozorila Evropu na sljedeću zimu

Evropa ne treba imati pretjerano samopouzdanje zbog trenutnih dostignuća u snabdijevanju energijom, jer niko ne može garantirati da će naredna zima biti tako blaga kao ova, kazao je direktor IEA Fatih Birol.

Evropska energija u budućnosti će biti skuplja nego u prošlosti (Reuters)

Direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol izjavio je da Evropa ne treba imati pretjerano samopouzdanje zbog trenutnih dostignuća u snabdijevanju energijom, jer niko ne može garantirati da će naredna zima biti tako blaga kao ova.

Govoreći pred Komitetom za industriju, istraživanje i energetiku pri Evropskom parlamentu, upozorio je da bi sljedeća zima mogla biti teža, prenosi Anadolija.

“Ove zime imali smo sreće da smo uvezli mnogo prirodnog plina sa tržišta kako bismo zamijenili ruski naftovod”, rekao je Birol, objasnivši da je na tržištu bilo dovoljno plina za Evropu jer je potrošnja u Kini, najvećem uvozniku tog energenta, bila u padu prošle godine.

Kazao je da svi pokazatelji ukazuju na to da se kineska ekonomija oporavlja i da će se njene potrebe za uvozom prirodnog plina povećavati te stoga Kina dolazi “kao veliki, snažan kupac”.

Dodao je da bi Evropa trebala biti spremnija za narednu zimu i da su njene rezerve nedovoljne.

Skuplja energija

“Trebali bismo biti realni da je jedan od faktora koji nas je ovu godinu spasio da prođemo bez većih problema taj da smo imali … relativno blagu zimu. Niko ne može garantirati da će sljedeća zima biti blaga kao ova”, rekao je Birol i pozvao evropske zemlje da se pripreme za narednu.

Podsjećajući na svoje prethodno upozorenje da Evropa mora imati novi veliki industrijski plan, naglasio je da će evropska energija u budućnosti biti skuplja nego u prošlosti.

“Evropska industrija se zasnivala na modelu koji u osnovi dobija prilično obilnu i jeftinu rusku energiju, i to je gotovo. Nema povratka”, kazao je Birol.

Naglasio je da će ovaj scenarij napraviti veliki pritisak na konkurentnost evropskih industrija, jer je energija vitalni dio troškova proizvodnje.

“Čak su i današnje cijene energije u Evropi tri puta veće od historijskih prosjeka Evrope”, istakao je Birol.

Izvor: Agencije