Bivši malezijski premijer optužen za zloupotrebu ovlasti i pranje novca

Muhyiddinu Yassinu prijeti kazna do 15 godina zatvora ako se proglasi krivim za pranje novca, do 20 godina za zloupotrebu položaja i ovlasti te visoka novčana kazna.

Yassin tvrdi da su optužbe 'politički progon' opozicije (Reuters)

Bivši malezijski premijer Muhyiddin Yassin optužen je za zloupotrebu ovlasti i pranje novca u projektima pokrenutim za vrijeme njegovog premijerskog mandata, na šta je rekao da su optužbe politički motivirane.

Optužbe dolaze samo tri mjeseca nakon što je Muhyiddin izgubio opće izbore, te je drugi malezijski čelnik koji je optužen za krivična djela nakon što je izgubio vlast.

Muhyiddin, koji je bio premijer 17 mjeseci, između 2020. i 2021,na sudu u Kuala Lumpuru je optužen u četiri tačke za zloupotrebu ovlasti, koje uključuju 232,5 miliona ringgita ili 51,4 miliona dolara te dvije tačke za pranje novca koje uključuju 195 miliona ringgita, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

On se izjasnio nevinim po svih šest tačaka optužnice i ranije je rekao da su optužbe “politički progon” opozicije.

Prijeti mu zatvorska kazna

Prijeti mu kazna do 15 godina zatvora ako se proglasi krivim za pranje novca, do 20 godina za zloupotrebu položaja i ovlasti te visoka novčana kazna.

Sudija je Muhyiddinu odobrio garanciju i zatražio da preda pasoš.

Novi premijer Anwar Anwar Ibrahim rekao je da se nije miješao u istrage mita koje uključuju Muhyiddina i da je to prepustio agencijama za provođenje zakona.

Odmah nakon izborne pobjede u novembru prošle godine, Anwar je najavio pokretanje revizije vladinih projekata vrijednih milijarde dolara koje je odobrio Muhyiddin, uključujući programe pomoći za COVID-19, jer nisu slijedili odgovarajuće procedure.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada