Belgija zabranjuje reklamiranje kockanja

Vlada je odlučila zabraniti oglašavanje kockanja na više platformi od 1. jula, u pokušaju da suzbije taj oblik zavisnosti.

Zabrana slijedi naučna istraživanja, koja pokazuju da oglašavanje podstiče zavisnost od kockanja i doprinosi dugovima (Reuters)

Vlada Belgije odlučila je da zabrani oglašavanje kockanja na više platformi od 1. jula, u pokušaju da suzbije taj oblik zavisnosti, a zabrana takvih reklama na stadionima i sportskih sponzorstava bit će uvedena kasnije.

“Vlada je duboko zabrinuta zbog utjecaja ogromne količine reklama za kockanje s kojima je naše društvo suočeno”, rekao je ministar pravde Vincent Van Quickenborne, prenosi Tanjug.

Ukazao je da za one koji se žele osloboditi zavisnosti od kockanja reklamiranje predstavlja dodatni problem, pozivajući se na Reuters.

Reklamiranje kockanja u Belgiji bit će zabranjeno na televiziji, radiju, u kinima, časopisima, novinama i na javnim mjestima.

Zabranjeno i online oglašavanje

Online oglašavanje na internetskim stranicama i društvenim medijima će, također, biti zabranjeno.

Nova zabrana oglašavanja na stadionima važit će od 1. januara 2025. godine, a od 1. januara 2028. godine kompanije za kockanje neće više moći sponzorirati profesionalne sportske klubove, kao što su, naprimjer, nogometne ekipe.

Vlada tvrdi da zabrana slijedi naučna istraživanja, koja pokazuju da oglašavanje podstiče zavisnost od kockanja i doprinosi dugovima.

U okviru novih pravila, sponzorski troškovi neće se više odbijati od poreza za kompanije koje organiziraju kockanje.

Izvor: Agencije