Alijev: Armenija izgubila šansu da postane nezavisna država

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izrazio nadu da će drugi međunarodni akteri uvjeriti Armeniju da sklopi mirovni sporazum sa Bakuom.

Alijev vjeruje da će međunarodna zajednica uvjeriti Armeniju na prihvatanje uslova (Anadolija)

Armenija je izgubila šansu da postane nezavisna država, izjavio je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev, prenosi Anadolija.

“Izgubili su šansu da postanu nezavisna država. Postali su potpuno zavisni, neka vrsta kolonije druge zemlje, a sada možda i drugih zemalja. Dakle, izgubili su šansu da zaista postanu nezavisni i da grade svoju budućnost, zbog agresije na nas”, rekao je Alijev na 10. po redu Globalnom Baku forumu.

Alijev je izrazio nadu da će drugi međunarodni akteri uvjeriti Armeniju da sklopi mirovni sporazum sa Azerbejdžanom.

Alijev je također podsjetio na pet principa koje je predstavio Jerevanu prošle godine, a za koje je rekao da bi “mogli biti osnova za mirovni sporazum s Armenijom”.

Napeto od 1991. godine

Pet principa Bakua pozivaju na međusobno priznavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odustajanje od teritorijalnih pretenzija jedni prema drugima, uzdržavanje od ugrožavanja sigurnosti jedni drugih, postavljanje granica i uspostavljanje diplomatskih odnosa, te otvaranje transportnih i komunikacijskih linija.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, također poznat kao Gornji Karabah, međunarodno priznatu teritoriju kao dio Azerbejdžana.

Azerbejdžan je 2020. godine oslobodio nekoliko gradova i više od 300 naselja i sela koja je prethodno okupirala Armenija, a borbe su okončane dogovorom uz posredovanje Rusije.

Izvor: Agencije