Kina: SAD politizira pitanje porijekla korona virusa

FBI je procijenio da je pandemiju korona virusa ‘vjerovatno uzrokovao incident u laboratoriji’ u kineskom Wuhanu.

Dio američkih agencija smatra da je pandemija vjerovatno rezultat prirodnog prenosa, a neke su neodlučne po tom pitanju (EPA)

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je da je ova istražna agencija procijenila da je pandemiju korona virusa vjerovatno uzrokovao incident u laboratoriji u kineskom Wuhanu, dok su kineski zvaničnici rekli da su ovakve tvrdnje “političke manipulacije”.

“FBI već neko vrijeme procjenjuje da je izvor pandemije najvjerovatnije potencijalni laboratorijski incident u Wuhanu”, rekao je Wray za Fox News.

Njegova izjava uslijedila je nakon nedjeljnog izvještaja Wall Street Journala po kojemu je američko ministarstvo energetike s malom pouzdanošću procijenilo da je pandemija nastala nenamjernim curenjem virusa iz kineske laboratorije.

Dio agencija smatra da je pandemija vjerovatno rezultat prirodnog prenosa, a neke su neodlučne, izvijestio je Journal.

SAD nema konačan zaključak

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u ponedjeljak da američka vlada nema konačan zaključak i konsenzus o porijeklu pandemije.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo se na izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije i Kine koje je ukazivalo na prirodno porijeklo pandemije, a ne na curenje iz laboratorije.

Wray je rekao da ne može podijeliti puno pojedinosti o procjeni agencije jer su to povjerljive informacije.

Optužio je kinesku vladu da “čini sve što može kako bi pokušala spriječiti i pomutiti” napore Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja da saznaju više o porijeklu pandemije.

‘Političke manipulacije’

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Kine Mao Ning izjavila je da se Kina “snažno suprotstavlja svim pokušajima političkih manipulacija” pod maskom traženja porijekla virusa korona.

“Tražimo da SAD poštuje nauku i činjenice i prestane sa politizacijom pitanja porijekla virusa korona,” rekla je Mao Ning, prenosi TASS.

Izvor: Agencije