Ukrajina kritikovala Rogera Watersa zbog govora pred Vijećem sigurnosti

Britanski muzičar i suosnivač grupe ‘Pink Floyd’ u govoru je rekao da ruska invazija nije bila neisprovocirana.

U septembru prošle godine, Waters se okimio na zapadne isporuke oružja Ukrajin (Reuters)

Ukrajina je osudila obraćanje suosnivača čuvenog britanskog benda Pink Floyd, Rogera Watersa, u kojem je rekao da ruska invazija „nije bila neisprovocirana“.

U govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija u srijedu, na poziv Rusije, Waters je rekao da osuđuje rusku ofanzivu, nazivajući je „nelegalnom“.

No, 79-godišnji muzičar, koji je ranije hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina i kritikovao Zapad zbog isporuke oružja Ukrajini, onda je dodao da je dio odgovornosti za konflikt i na Ukrajini i njenim saveznicima.

„Ruska invazija na Ukrajinu nije bila neisprovocirana. Najoštrije osuđujem i provokatore“, rekao je Waters diplomatama u New Yorku putem videolinka, ali pritom nije imenovao pojedince, grupe ili zemlje.

„Jedini razuman potez sada je pozvati na trenutni prekid vatre u Ukrajini“, dodao je.

Izjave Watersa izazvale su oštar odgovor ukrajinskog ambasadora u UN-u Sergija Kislitsije, koji ga je optužio za „pranje“ akcija Rusije.

„Godine 1979. ‘Pink Floyd’ je izašao sa pjesmom ‘Another Brick in the Wall’. Iste godine, SSSR je izvršio invaziju na Afganistan, koju je Pink Floyd osudio“, rekao je.

„Ironično je i hiperkritično, da gospodin Walters sada pokušava zataškati drugu invaziju. Kako je tužno za njegove bivše obožavatelje vidjeti ga kako prihvata ulogu cigle u zidu, zidu ruske dezinformacije i propagande.”

Watersa je kritikovao i zamjenik američkog ambasadora Richard Mills.

„Skupili smo se da čujemo još jednu verziju o tome kako je za brutalnu rusku invaziju, zapravo, kriva Ukrajina, ili njeni prtneri“, rekao je.

U septembru prošle godine, Waters se okomio na zapadne isporuke oružja Ukrajini, te je optužio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da dozvoljava cvjetanje „ekstremnog nacionalizma“.

U otvorenom pismu njegovoj supruzi Oleni Zelenskoj, Waters je napisao: “Nažalost, vaš stari je pristao na ta totalitarna, antidemokratska odbacivanja volje ukrajinskog naroda, a snage ekstremnog nacionalizma koje su zlonamjerno vrebale u sjeni, od tada vladaju Ukrajinom.”

“One su, također od tada, prešle veliki broj crvenih linija koje su tokom niza godina prilično jasno postavio vaš susjed Ruska Federacija i kao posljedica toga oni, ekstremni nacionalisti, postavili su vašu zemlju na put ka ovom katastrofalnom ratu”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije