SAD, Britanija i Australija izveli zajedničku zračnu vježbu

Saveznici su iznad pustinje u Nevadi simulirali borbene operacije protiv kineskih ratnih aviona i protuzračne odbrane.

U vježbi je Britanija koristila borbene avione Eurofighter Typhoon (Reuters)

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Australija izveli su zračnu vojnu vježbu iznad pustinje u Nevadi kako bi simulirali borbene operacije protiv kineskih ratnih aviona i protuzračne odbrane.

U srži te vojne vježbe nazvane Red Flag, u trajanju od tri sedmice, je pokrivanje golemih udaljenosti s kojima bi se SAD, Britanija i Australija suočili u operacijama iznad Pacifika, piše Reuters.

Naglasak je također stavljen na poboljšanje interoperabilnosti zračnih snaga tri zemlje.

U srijedu je britanski avion, zračni tanker KC-2 Voyager, korišten u vježbi napajanja gorivom američkih i britanskih borbenih aviona.

‘Spremni smo za Kinu’

“Kina je sve veći izazov i stoga treniramo da bismo bili spremni (…) Mislim da smo spremni za Kinu, spremni smo za bilo koga”, rekao je pukovnik američke ratne avijacije Jared J. Hutchinson, komandant 414. eskadrile za borbenu obuku zadužen za vojne manevre Red Flag.

Pentagon posljednjih godina izražava sve veću zabrinutost zbog pritiska koji Peking vrši na Tajvan, otočnu državu koju Kina smatra svojom odbjeglom pokrajinom.

U vježbi je Britanija koristila borbene avione Eurofighter Typhoon, a Australija avion EA-18G Growler.

SAD navodi Kinu kao svoj najvažniji vojni prioritet, iako troši milijarde dolara pomažući Kijev u sukobu s Rusijom.

Prema direktoru CIA-e Williamu Burnsu, kineski predsjednik Xi Jinping je naredio vojsci da bude vojno spremna na invaziju na Tajvan do 2027.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada