Na vojnoj paradi Sjeverne Koreje prikazan arsenal interkontinentalnih raketa

Snimci koje su objavili državni mediji pokazuju čak 11 Hwasong-17 najvećih interkontinentalnih raketa u Sjevernoj Koreji, za koje se pretpostavlja da imaju veoma veliki domet.

Hwasong-17 je prvi put testiran prošle godine (EPA)

Sjeverna Koreja održala je noćnu vojnu paradu u Pjongjangu povodom obilježavanja 75. godišnjice od osnivanja svoje vojske na kojoj je prikazan dosad najveći broj interkontinentalnih balističkih projektila, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Sjevernokorejski predsednik Kim Jong-un prisustvovao je vojnoj paradi sa svojom kćerkom, za koju se smatra da je moguća nasljednica oca na čelu Sjeverne Koreje.

Državni mediji su objavili da je Sjeverna Koreja na paradi prikazala više interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) nego ikada ranije, taktičke nuklearne jedinice i nagovijestila novo oružje na čvrsto gorivo, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Na vojnoj paradi Sjeverne Koreje prikazan je do sada najveći broj interkontinentalnih raketa (EPA)

Veliki domet Hwasonga-17

Snimke koje su objavili državni mediji pokazuju 11 interkontinentalnih balističkih projektila Hwasong-17 za koje se smatra da s nuklearnom bojevom glavom mogu pogoditi mete bilo gdje u svijetu.

Hwasong-17 je prvi put testiran prošle godine, a Pjongjang je napredovao u svom programu balističkih projektila i lansiranju većih i naprednijih raketa, uprkos rezoluciji i sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Sjeverna Koreja širi arsenal taktičkih projektila i projektila dugog dometa. Poruka koju Pjongjang šalje međunarodnoj zajednici pokazivanjem svojih kapaciteta odvraćanja i prisile će najvjerojatnije doći u obliku testiranja navođenih projektila na kruto gorivo i detonacijom minijaturne nuklearne naprave”, rekao je profesor Leif-Eric Easley sa Univerziteta Ewha u Seulu.

Razvijanje ICBM-a na kruto gorivo je jedan od ključnih ciljeva Sjeverne Koreje. Takve nuklearne projektile je teže uočiti i uništiti tokom sukoba.

Izvor: Agencije