Meloni kritizirala Macrona i Scholza jer nije pozvana na večeru sa Zelenskim

Italijanska premijerka Giorgia Meloni kritizirala je Francusku i Njemačku jer nije bila pozvana na večeru u Parizu sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Predsjednik Francuske Emanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz sastali su se sa ukrajinskkim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u srijedu uvečer u Parizu, uoči samita Evropske unije (Reuters)

Italijanska premijerka Giorgia Meloni kritizirala je u četvrtak Francusku i Njemačku jer nije bila pozvana na večeru u Parizu sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Predsjednik Francuske Emanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz sastali su se sa Zelenskim u srijedu uvečer u Parizu, uoči samita Evropske unije u četvrtak, prenio je Reuters.

Ali za razliku od prošle godine kada je tadašnji italijanski premijer Mario Draghi radio ruku pod ruku sa Macronom i Scholzom na pitanju Ukrajine, Meloni nije bila pozvana, prenosi Tanjug.

‘Neprikladan potez’

Obraćajući se novinarima kada je stigla na samit u Briselu, Meloni, koja je stupila na dužnost premijerke prošlog oktobra, rekla je da smatra da je to bilo neprikladno.

“Mislim da je naša snaga u ovoj borbi jedinstvo”, istakla je ona.

Meloni se kasnije sastala sa Zelenskim na marginama samita EU.

Upitan da prokomentira njenu izjavu, Macron je rekao da misli da je večera koja je organizirana sinoć bila prikladna.

“Kao što znate, Njemačka i Francuska imaju posebnu ulogu kada je u pitanju Ukrajina već osam godina”, rekao je Macron novinarima, misleći na zajedničko posredovanje dvije zemlje koje su neuspješno pokušale da spriječe sukob između Rusije i Ukrajine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada