Crnogorski i makedonski artiljerci na granici sa Rusijom

U Latviji se nalazi 36 oficira i podoficira iz Slovenije, deset iz Crne Gore i devet iz Sjeverne Makedonije.

Slovenci su u Latviju prebacili haubice TN90 maksimalnog dometa 23,5 kilometara, koje sa raketnim projektilima mogu postići domet od 39 kilometara (Wikipedia/ Ministarstvo odbrane Slovenije)

Po jedno odjeljenje artiljeraca iz Vojske Crne Gore (VCG) i Armije Sjeverne Makedonije (ARSM) raspoređeno je u sastav NATO jedinice zaduženje za ojačanje odbrane Latvije, prema Rusiji, prenosi agencija Beta.

Kako navodi portal Balkanska sigurnosna mreža, oni čine poslugu po jedne haubice kalibra 155 milimetara, a balkanske članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO) uključene su u slovenački artiljerijski vod.

U Latviji se nalazi 36 oficira i podoficira iz Slovenije, deset iz Crne Gore i devet iz Sjeverne Makedonije.

Pretpostavljeni pritisak

Slovenci su u Latviju prebacili haubice TN90 maksimalnog dometa 23,5 kilometara, koje sa raketnim projektilima mogu postići domet od 39 kilometara. Poslugu haubice čini osam artiljeraca i vozač vozila za vuču.

Vojska Slovenije ima 18 takvih haubica, a jedan vod je sada u Latviji u sastavu borbene grupe NATO, u misiji pojačanog isturenog prisustva.

„Od 2017. godine NATO je zbog pretpostavljenog pritiska Rusije na istočne članice saveza razmjestio po jedan multinacionalni bataljon u tri pribalitičke države i Poljsku. Od početka rata važnost tih jedinica u kontekstu planova NATO znatno je povećana i one su dobile veći ofanzivni karakter sa više tenkova i artiljerijskih oruđa“, navodi se u tekstu Balkanske sigurnosne mreže.

Atomsko-biološko-hemijska odbrana

U Latviji je Kanada vodeća zemlja, a jedan od elemenata tih snaga je haubička baterija od tri armije sa prostora bivše Jugoslavije.

„Od 2019. u bazi kod mjesta Adaži rotiraju se na šest mjeseci crnogorski vojnici koji su ranije bili izviđači, inženjerci i pripadnici atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO). Makedonci su do sada imali samo odjeljenje ABHO u svojoj prvoj rotaciji od juna do decembra 2022”, dodaje se.

Osim u Pribaltiku, Slovenci su angažirali jednu motoriziranu četu u ojačanju NATO-a u Slovačkoj, misiji Pojačane budnosti u sastavu multinacionalnog bataljona. U Rumuniji u istoj misiji je vod ARSM, a u Bugarskoj su i makedonski i crnogorski vod.

Izvor: Agencije