Čelnici EU-a se okupljaju na samitu u Briselu

Šefovi država i vlada Evropske unije sastat će se kako bi razgovarali o migracijama, ekonomskim pitanjima i podršci ratom pogođenoj Ukrajini.

Ekonomska pitanja bit će na dnevnom redu čelnika Evropske unije (Reuters)

Šefovi država i vlada Evropske unije sastat će se u četvrtak kako bi razgovarali o migracijama, ekonomskim pitanjima i podršci ratom pogođenoj Ukrajini.

Očekuje se da će samitu lično prisustvovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, na poziv Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, ali njegov dolazak još nije službeno potvrđen iz sigurnosnih razloga, prenosi Anadolija.

Čelnici će procijeniti situaciju u Ukrajini i daljnje mjere za podršku Kijevu, rekao je zvaničnik EU-a koji je želio ostati anoniman.

Osim vojne pomoći, razgovarat će o tome kako iskoristiti 300 milijardi eura vrijednu rusku imovinu koja je zamrznuta zbog sankcija zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Također će razmotriti daljnje restriktivne mjere protiv Moskve, budući da blok planira nametnuti 10. paket sankcija prije prve godišnjice rata 24. februara.

Teška tema upravljanja migracijama

Ekonomska pitanja bit će druga tačka na dnevnom redu čelnika EU-a, s fokusom na novu strategiju za podršku evropskoj industriji, kao odgovor na nedavno najavljeni zakon o smanjenju inflacije u SAD-u.

Brisel se boji da novi američki zakon, čiji je cilj poticanje čiste energije i smanjenje troškova zdravstvene zaštite, daje američkim kompanijama nepravednu prednost.

Čelnici će, također, raspravljati o vrlo teškoj temi upravljanja migracijama.

Austrijski kancelar Karl Nehammer zaprijetio je u srijedu da će staviti veto na završnu deklaraciju samita ako se članice EU-a ne obavežu ojačati vanjske granice.

Ranije ove sedmice su Austrija, Danska, Estonija, Litvanija, Latvija, Malta, Grčka i Slovačka zatražile u zajedničkom pismu od Evropske komisije da predstavi planove za jačanje granične kontrole i ubrzanje deportacija odbijenih tražitelja azila.

Izvor: Agencije