Bjelorusija: Nobelovcu Alešu Bjaljatskom prijeti 12 godina zatvora

Suosnivač organizacije za ljudska prava Viasna jedan je od najistaknutijih od stotina Bjelorusa koji su bili zatvoreni tokom nasilnog gušenja antivladinih protesta u ljeto 2020.

Aleš Bjaljatski je dobio Nobelovu nagradu za mir za rad na ljudskim pravima i demokratiji (Reuters)

Bjeloruski tužilac zatražio je u četvrtak od suda u Minsku da osudi laureata Nobelove nagrade za mir Aleša Bjaljatskog na 12 godina zatvora, saopćila je organizacija za ljudska prava Bjaljatskog, u slučaju koji njegovi saveznici vide kao političku osvetu.

Bjaljatski i trojica saoptuženih, od kojih je jedan u inostranstvu, optuženi su za finansiranje protesta i šverc novca, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Prijeti im i novčana kazna od više od 73.000 dolara, saopćila je organizacija za ljudska prava Viasna.

Bjaljatski (60) je suosnivač Viasne i jedan od najistaknutijih od stotina Bjelorusa koji su bili zatvoreni tokom nasilnog gušenja antivladinih protesta koji su izbili u ljeto 2020. godine.

‘Žrtve politički motiviranog progona’

Viasna je preuzela vodeću ulogu u pružanju pravne i finansijske pomoći stotinama Bjelorusa koji su bili zatvoreni tokom masovnih protesta nakon što je dugogodišnji lider Aleksandar Lukašenko proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora 2020. godine.

“Optužbe protiv naših kolega povezane su s njihovim djelovanjem u oblasti ljudskih prava, pružanjem pomoći centra za ljudska prava Viasna žrtvama politički motiviranog progona”, saopćila je Viasna o slučaju.

Bjaljatski je prošlog oktobra dobio Nobelovu nagradu za mir za rad na ljudskim pravima i demokratiji, podijelivši je s ruskom grupom za ljudska prava Memorijal i ukrajinskim Centrom za građanske slobode, ali je uhapšen 2021. godine, zajedno s dvojicom saradnika iz Viasne.

Izvor: Agencije