Barcelona prekida veze s Izraelom zbog kršenja ljudskih prava Palestinaca

Ada Colau objavila je da španski grad prekida sve institucionalne odnose s Izraelom, zbog ‘ponovljenih kršenja ljudskih prava palestinskog stanovništva i nepoštivanja rezolucija Ujedinjenih naroda’.

Ada Colau je rekla da je odluka o prekidu odnosa došla na zahtjev više od 100 entiteta i hiljada stanovnika Barcelone (EPA)

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau objavila je da španski grad prekida sve institucionalne odnose s Izraelom, zbog “ponovljenih kršenja ljudskih prava palestinskog stanovništva i nepoštivanja rezolucija Ujedinjenih naroda”.

U objavi na Instagramu, ljevičarska gradonačelnica istakla je da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu rekla da taj grad “neće održavati institucionalne odnose s njegovom vladom”, prenosi Anadolija.

Prekid odnosa uključuje raskidanje sporazuma o bratimljenju Barcelone i Tel Aviva, koji je potpisan 1998. godine.

Colau je rekla da je odluka o prekidu odnosa s izraelskom vladom došla na zahtjev više od 100 entiteta i hiljada stanovnika Barcelone.

Gradonačelnica je dodala da, iako se katalonska prijestolnica više neće baviti izraelskom državom, nastaviće sarađivati s palestinskim i izraelskim entitetima “koje rade za mir i protiv aparthejda”.

Jevrejska zajednica protiv odluke

Asocijacija jevrejskih zajednica u Španiji (FCJE) saopćila je da “odbacuje” odluku Barcelone, za koju tvrdi da je donijeta “bez debate” i da ne predstavlja grad i njegove građane.

“Izrael je jedina jevrejska zemlja na svijetu. Zato, po našem razumijevanju, ova odluka nema nikakve veze s politikom, ljudskim pravima ili mirom. Ima ime i zove se ‘sofisticirani antisemitizam'”, navodi se u saopćenju FCJE-a.

Koalicija Prou Complicitat amb Israel (Okončanje saučesništva s Izraelom) počela je u januaru kampanju slanjem otvorenog pisma gradonačelnici Barcelone, tražeći od nje da raskine sporazum s Tel Avivom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada