WHO: Oko 875.000 afganistanske djece žrtve teške akutne pothranjenosti

Više od 2,3 miliona djece također su žrtve umjerene akutne pothranjenosti, a 840.000 trudnica i dojilja pati od akutne pothranjenosti.

Ekonomska kriza produbila se nakon što su talibani došli na vlast u Afganistanu (Reuters)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da se 875.000 afganistanske djece suočava s teškom akutnom pothranjenošću.

Navedeno je da među 875.000 djece, 125.000 ima različite komplikacije i ove godine suočilo se s teškom akutnom pothranjenošću širom Afganistana.

Više od 2,3 miliona djece također su žrtve umjerene akutne pothranjenosti, a 840.000 trudnica i dojilja pati od akutne pothranjenosti, navedeno je u saopćenju, prenijela je Anadolija.

Navodi se da su ove sedmice nastavljene obuke medicinskih sestara u raznim provincijama u cilju borbe protiv akutne pothranjenosti.

Deseci miliona trebaju pomoć

Humanitarna kriza u cijeloj zemlji također je eskalirala zbog produbljivanja ekonomske krize nakon što su talibani došli na vlast u Afganistanu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), 28 miliona ljudi, što odgovara dvije trećine stanovništva Afganistana, većinom djece, treba hitnu humanitarnu pomoć.

Mnoge bolesti kao što su pothranjenost, boginje i dječija paraliza su među vodećim problemima u zemlji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada