Švedska: Prijetnja od napada nakon spaljivanja Kur'ana

Unutarnja sigurnosna agencija upozorila je da je prijetnja od napada u skandinavskoj zemlji porasla u sedmicama nakon što je ekstremno desničarski političar Rasmus Paludan zapalio Kur’an ispred turske ambasade u Štokholmu.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs, spalio je primjerak Kur'ana u glavnom gradu Švedske (EPA)

Švedska unutarnja sigurnosna agencija upozorila je u srijedu da je prijetnja od napada u toj skandinavskoj zemlji porasla u sedmicama nakon što je ekstremno desničarski političar Rasmus Paludan zapalio Kur’an ispred turske ambasade u Štokholmu.

Međunarodne reakcije na događaje izvan ambasade prošlog mjeseca bile su “opsežne” i “procjena je da se sigurnosna situacija pogoršala”, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

“Procjenjuje se da je Švedska u većem fokusu nego prije zbog nasilnog islamizma na globalnom nivou“, navela je služba sigurnosti, poznata pod švedskim akronimom SAPO.

Treći stepen prijetnji od terorizma

Sigurnosna agencija nije, međutim, promijenila nivo prijetnje od terorizma u Švedskoj, koji je već bio na trećem stepenu, na skali od pet tačaka.

Njena objava došla je u vrijeme napetosti s većinski muslimanskom Turskom oko zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.

Turska je bijesna što je Švedska dozvolila održavanje antiturskih protesta, a posebno što nije spriječila Paludana da više puta spali  svetu knjigu.

Turska također tvrdi da Švedska ne čini dovoljno da se suprotstavi kurdskim aktivistima, koje smatra teroristima.

Ukoliko se ne ispune njeni zahtjevi, Ankara je saopćila da neće odobriti švedsku molbu za prijem u NATO, za koju je potrebna ratifikacija svih 30 članica Saveza.

Kampanja protiv dezinformacija

U nedjelju je američka ambasada u Štokholmu izdala upozorenje na moguće uzvratne napade nakon nedavnih incidenata sa spaljivanjem Kur’ana u Evropi.

U sigurnosnoj procjeni SAPO je, također, naveo kampanju dezinformacija, u kojoj se navodi da “švedske socijalne službe otimaju muslimansku djecu”.

Prošle sedmice premijer Švedske Ulf Kristersson izjavio je da će Vlada postaviti stražare u uredima socijalnih službi i dodijeliti više sredstava Švedskoj agenciji za psihološku odbranu, koja je osnovana radi suzbijanja dezinformacija.

Nije rekao koliko će novca biti proslijeđeno agenciji

Izvor: Agencije