Mijanmar radi s Rusijom na razvoju nuklearne energije

Prije deset godina su postojale sumnje da Sjeverna Koreja isporučuje Mijanmaru tehnologiju za nuklearno oružje, ali dokaza nije bilo.

SAD i druge države uveli su političke i ekonomske sankcije vladajućim generalima u Mijanmaru (EPA)

Vojne vlasti Mijanmara su, u saradnji s ruskom državnom kompanijom Rosatom, otvorile informacioni centar o nuklearnoj tehnologiji, što je korak ka razvoju nuklearne energije, potrebne zbog manjka energije u toj zemlji razorenoj sukobima.

Državni list Mijanmara objavio je da se šef vojne vlade, general Min Aung Hlaing, sastao s generalnim direktorom Rosatoma Aleksejem Jevgenijevičem Lihačevim u novootvorenom Informacionom centru za nuklearnu tehnologiju u Jangonu, prenosi Beta.

Vlasti Mijanmara se nadaju da će izgraditi reaktor na osnovu preliminarnog sporazuma s kompanijom Rosatom, potpisanog 2015. godine.

Dvije strane su u julu u Moskvi potpisale memorandume o razumijevanju o nuklearnoj energiji, obuci i unapređenju javnog razumijevanja atomske energije.

Unapređenje atomske energije

“Obje strane su iskreno razmijenile mišljenja o efikasnom korištenju nuklearne energije u zdravstvu i poljoprivredi, uključujući proizvodnju električne energije i dalju saradnju u mirnodopskom korištenju nuklearne energije”, navodi državni mijanmarski list.

Saradnja Mijanmara i Rusije u oblasti nuklearne energije vjerovatno će podstaći strahovanja da vojska Mijanmara želi razviti kapacitete za izradu nuklearnog oružja.

Prije deset godina su postojale sumnje da Sjeverna Koreja isporučuje Mijanmaru tehnologiju za nuklearno oružje, ali dokaza nije bilo.

Rusija održava prijateljske odnose s Mijanmarom, koji mnoge zapadne zemlje tretiraju kao “otpadničku državu” odkako je njena vojska 2021. godine zbacila izabranu vladu premijerke Aung San Suu Kyi i počela represiju nad opozicijom, koja je rezultirala ubistvom hiljada civila, a pod posebnim povećalom su zločini nad muslimanskom manjinom Rohinja.

Masovni progon i napadi na Rohinje

Masovni egzodus Rohinja počeo je 25. augusta 2017. godine, nakon što je vojska Mijanmara pokrenula brutalnu operaciju protiv muslimanske manjine u sjevernoj regiji zemlje.

Od tada je gotovo 1,2 miliona Rohinja pobjeglo u susjedni Bangladeš i sada živi u katastrofalnim uslovima, uključujući izbjeglički kamp Cox's Bazar.

SAD i druge države uveli su političke i ekonomske sankcije vladajućim generalima u Mijanmaru, dok Rusija snabdijeva vojsku te zemlje oružjem, uključujući borbene avione, koji se ponekad koriste protiv civila.

Rusija promovira saradnju u oblasti nuklearne energije s nekoliko zemalja Jugoistočne Azije, uključujući Vijetnam, Indoneziju i Filipine.

Izvor: Al Jazeera i agencije