Kim Jong-un obišao vojsku u pratnji kćerke

Kim Ju-ae se četvrti put pojavila u javnosti pored oca i majke i tako podgrijala spekulacije da je upravo ona moguća nasljednica Kim Jong-una.

Državni mediji Sjeverne Koreje najčešće nazivaju Kim Ju-ee 'poštovana' i 'voljena' (EPA)

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un obišao je trupe povodom 75 godina od osnivanja vojske u društvu kćerke Kim Ju-ae i tom prilikom istakao da je njegova vojska “sila kojoj se ne može odoljeti”, saopćila je državna agencija KCNA.

Kim Ju-ae se četvrti put pojavila u javnosti pored oca i majke Ri Sol-ju i tako podgrijala spekulacije da je upravo ona moguća nasljednica Kim Jong-una, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Foto: Reuters

Državni mediji Sjeverne Koreje najčešće nazivaju Kim Ju-ee “poštovana” i “voljena”.

Prema analitičarima, odluka Kim Jong-una da vodi kćerku na događaje vezane za vojsku Sjeverne Koreje daje signal svetu da je nuklearno oružje najjača garancija nastavka vladavine dinastije Kim.

U Pjongjangu održana velika vojna parada

Sjeverna Koreja je kasnije u srijedu održala vojnu paradu u Pjongjangu, kako bi obiježila 75. godišnjicu osnivanja svojih oružanih snaga, saopćio je upućeni izvor agenciji Jonhap.

To se dogodilo na trgu Kim Il-sung nakon tog događaja, koji je počeo u 20:30 sati po lokalnom vremenu, saopćio je izvor, dok je zemlja slavila godišnjicu Korejske narodne armije, prenosi Tanjug.

Ranije je objavljeno da će na ovoj paradi Sjeverna Koreja prikazati svoja najnovija vojna dostignuća i napredak u razvoju nuklearnog oružja, koji brine zemlje u regijiu i SAD-u.

Nije još poznato da li je Kim Jong-un prisustvovao paradi.

Sjevernokorejski državni mediji nisu izvještavali o paradi, iako su opisali brojne druge komemorativne manifestacije povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Korejske narodne armije.

Prethodne četiri parade u Pjongjangu održane su uvečer, a državni mediji su o njima izvijestili tek narednog dana.

Od kako je Kim Jong-un preuzeo vlast nakon smrti svog oca Kim Jong-ila, krajem 2011. godine, organizirao je 13 vojnih parada, uključujući posljednju.

Izvor: Agencije