Geolog: Potresi u Turskoj i Siriji među najjačim u regiji od 1668.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni, s epicentrom u Kahramanmarasu, pogodili su deset provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Glavni razlog zašto su potresi bili devastacijskih razmjera je taj što je epicentar bio plitak i bliži površini, kaže Marc De Batist (Anadolija)

Ovosedmični zemljotresi u južnoj Turskoj i Siriji bili su među najjačim koji su pogodili tu regiju od 1668. godine, izjavio je Marc De Batist, geolog sa Univerziteta Gent, jedne od najvećih visokoobrazovnih institucija u Belgiji.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, s epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su deset provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

De Batis za Anadoliju navodi da je potres jačine 7,7 stepeni zapravo bio prvi ili drugi najveći ikada zabilježeni zemljotres u Turskoj, pored zemljotresa jačine 7,8 stepeni u Erzincanu 1939. godine, u kojem je bilo 33.000 žrtava.

‘Plitki epicentar’

Drugi zemljotres bio je među 11 najjačih potresa zabilježenih u zemlji ikada, dodao je Batist.

Glavni razlog zašto su potresi bili devastacijskih razmjera je taj što je epicentar bio plitak i bliži površini, navodi belgijski geolog.

“Što je zemljotres plići, to je potres jači. Intenzitet podrhtavanja, zajedno s trajanjem podrhtavanja, uzrokuje većinu štete. Drugi vrlo jak potres pogodio je isto područje koje je potresao prvi, što je pogoršalo stvari”, dodao je.

Istakao je da zemljotresima pogođeno područje leži na Istočnoanadolskom rasjedu, glavnoj zoni sklizanja u istočnoj Turskoj.

“Tako da je ovo bio događaj sklizanja, što znači da su se dva dijela s obje strane rasjeda pomjerila horizontalno jedan u odnosu na drugi”, pojasnio je.

Izvor: Agencije