Disney u Hong Kongu uklonio epizodu Simpsonovih o ‘prisilnom radu’ u Kini

Disney je drugi put izbacio epizodu Simpsonovih iz svoje ponude u Hong Kongu.

Ovo je drugi put da je hongkonška verzija Disneyjevog streaming servisa izbacila epizodu Simpsonovih koja je na satiričan način prikazivala Kinu (AP)

Kompanija Walt Disney uklonila je epizodu crtane serije Simpsonovi koja je uključivala referencu na “logore za prisilni rad” u Kini sa svog streaming servisa u Hong Kongu.

Epizoda One Angry Lisa (Jedna bijesna Lisa), koja je prvi put emitirana u oktobru na televiziji, nije dostupna na Disney Plus streaming servisu američke kompanije u Hong Kongu.

U srijedu nije bilo jasno kada je epizoda uklonjena s hongkonškog pristupa usluzi streaming servisa Disney, no epizoda je još dostupna na drugim lokacijama, izvijestile su informativne agencije. Uklanjanje epizode crtanog filma dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog cenzure u gradu.

U uklonjenoj epizodi, lik iz Simpsonovih, Marge Simpson učestvuje u online treningu virtuelnog spin biciklizma koji vodi instruktor ispred virtuelne pozadine Kineskog zida i koji kaže: “Pogledajte čuda Kine. Bitcoin rudnici, prisilni radni logori u kojima djeca izrađuju pametne telefone.”

Disney nije odmah dao komentar, dok je vlada Hong Konga rekla da ne komentira odluke pojedinačnih kompanija.

Ovo je drugi put da je hongkonška verzija Disneyjevog streaming servisa izbacila epizodu Simpsona koja je na satiričan način prikazivala Kinu. Prethodno uklonjena epizoda prikazuje Simpsonove kako posjećuju pekinški trg Tiananmen – mjesto masakra prodemokratskih demonstranata 1989. godine – i tamo pronalaze znak na kojem je pisalo: “Na ovom se mjestu 1989. ništa nije dogodilo.”

Cenzura u Kini

Američki list Hollywood Reporter koji prati vijesti iz svijeta zabave objavio je u to vrijeme da je epizoda Simpsonovih na Trgu Tiananmen “pretrpjela upravo onu vrstu cenzure kojoj se ismijavala”.

Pitanje prisilnog rada je osjetljivo u Kini.

Zapadne vlade i aktivisti godinama optužuju Kinu za zatvaranje stotina hiljada pripadnika etničkih manjina — uglavnom Ujgura — u zapadnoj regiji Xinjiang u pritvorskim logorima. Kina je odbacila optužbe da koristi prisilni rad, rekavši da su ti kampovi obrazovni centri osmišljeni za podučavanje mandarinskog kineskog jezika te strukovnih vještina.

Peking također sve više nameće svoju kontrolu nad Hong Kongom, koji je 2021. donio zakone o cenzuri zabranjujući emitiranja koja bi moglo kršiti širi zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je Kina nametnula gradu.

Cenzori su od tada naredili režiserima da isijeku dijelove filmova na njihovim uratcima te odbili izdati dopuštenje za prikazivanje drugim autorima.

Cenzura zapadnih televizijskih serija ili filmova već je uobičajena u kontinentalnoj Kini, pri čemu cenzori brišu scene ili zabranjuju sadržaj koji se smatra protivnim vrijednostima koje Komunistička partija Kine smatra prikladnima.

Izvor: Al Jazeera i agencije