Angeli Merkel uručena nagrada UNESCO-a za mir

Bivša kancelarka dobila je priznanje za odluku da primi više od 1,2 miliona migranata u Njemačku, uprkos pritiscima u toj zemlji i kod evropskih partnera.

Angela Merkel je dobila priznanje zbog odluke da otvori kapije Njemačke u vrijeme kada druge zemlje to nisu htjele (AFP)

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel dobila je u srijedu u Obali Slonovače nagradu UNESCO-a za mir za odluku da primi više od 1,2 miliona migranata u Njemačku, uprkos pritiscima u toj zemlji i kod evropskih partnera.

Organizatori su istakli da je Merkel pokazala političku hrabrost kada je Njemačka 2015. i 2016. godine dočekala izbjeglice koje su pobjegle od sukoba u Siriji, Iraku, Afganistanu i Eritreji, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Nagrada za mir pod nazivom “Felix Houphouet-Boigny” koja je Merkel dodeljena nosi ime prvog predsjednika Obale Slonovače nakon izborene nezavisnosti od Francuske 1960. godine, a uručena je uručena u Yamoussoukrou, glavnom gradu Obale Slonovače i rodnom gradu Houphouet-Boignyja.

Predsjednik žirija koji je dodijelio nagradu i dobitnik Nobelove nagrade za mir Denis Mukwege pohvalio je Merkel zbog odluke da “otvori kapije Njemačke” u vrijeme kada druge zemlje to nisu htjele.

‘Oštar osjećaj za etiku’

“Pokazali ste javnom mnjenju i donositeljima odluka da ne moramo braniti samo svoja, već i prava drugih u kriznim vremenima, da je svakom društvu više nego ikada potrebno da poštuje i štiti ljudska prava bez ikakve diskriminacije. Pohvaljujemo Vašu humanost, Vaš duh solidarnosti i Vaš oštar osjećaj za etiku i Vaše inspirativno vodstvo”, rekao je.

Merkel je po uručenju nagrade govorila o aktuelnim izbegličkim krizama, posebno o ratu u Ukrajini.

“Mislili smo da je vrijeme ratova u Evropi prošlo, ali od 24. februara prošle godine, kada se dogodila žestoka agresija Rusije na Ukrajinu, došli smo do tužnog zaključka da to nije slučaj. Rat je uzdrmao Evropu do njenih korijena”, kazala je Angela Merkel.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada