Američki izvori insistiraju da je kineski balon bio vojni

Neimenovani dužnosnici rekli su kako vjeruju da se takvi baloni koriste za prikupljanje obavještajnih podataka na strateški važnim teritorijima, uključujući Japan, Indiju, Tajvan i Filipine.

Američka mornarica u ponedjeljak je objavila fotografije ostataka srušenog balona (Reuters)

Američki obavještajni izvori inzistiraju na tome da je balon oboren u subotu kineska vojska koristila za špijuniranje, piše BBC u srijedu, javlja Hina.

Neimenovani dužnosnici rekli su za Washington Post kako vjeruju da se takvi baloni koriste za prikupljanje obavještajnih podataka na strateški važnim teritorijima, uključujući Japan, Indiju, Tajvan i FIlipine.

Kineski dužnosnici negiraju da koriste takve balone za nadzor.

Dužnosnik je rekao Washington Postu da američka obavještajna zajednica vjeruje da su neki od balona poletjeli s Hainana, otoka na jugu Kine, gdje je smještana i pomorska vojna baza.

Pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika Bidenove administracije, CBS je potvrdio da američka obavještajna zajednica vjeruje da je balon dio “programa zračnog nadzora koji vodi Narodna oslobodilačka vojska iz Hainana”.

Drugi balon primjećen iznad Južne Amerike

SAD je u ponedjeljak brifirao 40 savezničkih zemalja o navodnoj špijunaži, potvrdio je visoki dužnosnik Bidenove administracije CBS-u.

Na tom je brifingu zamjenica državnog sekretara Wendy Sherman također otkrila da je jedan balon putovao oko cijelog planeta 2019., pa tako i iznad Havaja i Floride.

Prošle sedmice Pentagon je objavio da je drugi kineski špijunski balon primijećen iznad Kostarike i Venezuele.

Otkriće navodnog špijunskog balona prouzročilo je diplomatske tenzije između SAD-a i Kine.

Američki državni sekretar Antony Blinken otkazao je put u Peking. On se trebao s kineskim kolegom sastati samo nekoliko dana nakon što je balon primijećen.

Bio visok 60 metara

“Ovo je neprihvatljiv, ali i neodgovoran postupak”, rekao je.

Američki odbrambeni dužnosnici ranije su kazali da su tri navodna kineska špijunska balona letjela iznad zemlje za vrijeme Trumpova mandata.

Balon je prošao Aljasku i Kanadu prije nego što se pojavio u američkoj državi Montani, gdje je smješten dio američkog nuklearnog arsenala.

Američka mornarica u ponedjeljak je objavila fotografije ostataka srušenog balona.

Vjeruje se da je bio visok 60 metara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada