Vlada Japana kritikovala Rusiju zbog ‘ilegalne okupacije’ Južnih Kurila

Japan i Rusija nikada nisu potpisali mirovni ugovor kojim bi i formalno bio okončan rat, zbog spora oko grupe otoka između japanskog Hokaida i ruske Kamčatke.

Japan tvrdi da je Sovjetski savez nelegalno zaposjeo ostrva Etorofu, Kunaširi, Šikotan i grupu ostrva Habonai (Reuters)

Na ceremoniji “Dana sjevernih teritorija”, koja se održava svakog 7. februara u Japanu, vlada Japana i građnska udruženja kritikovali su danas Rusiju zbog “ilegalne okupacije” Južnih Kurila, grupe ostrva između japanskog Hokaida i ruske Kamčatke koje Japan naziva “Sjevernim teritorijama”.

“Apsolutno je neprihvatljivo da Sjeverne teritorije još nisu vraćene ni 77 godina nakon ilegalne sovjetske okupacije,” stoji u saopštenju koje je usvojeno na ovogodišnjem “Danu sjevernih teritorija”, prenosi Tanjug.

Premijer Japana Fumio Kishida je izjavio da vlada ostaje pri stavu “da će tražiti rešenje teritorijalnog spora sa Rusijom i potpisati poslijeratni mirovni ugovor uprkos trenutnom lošem stanju bilateralnih odnosa Rusije i Japana”.

U saopštenjima sa okupljanja 2019. i 2020. godine nije korišten izraz “ilegalna okupacija,” vjerovatno da bi se izbjegao porast tenzija između Tokija i Moskve, ali se u posljednje dvije godine retorika Japana zaoštrila.

Rat nikad nije formalno okončan

Japan tvrdi da je Sovjetski savez nelegalno zaposjeo ostrva Etorofu, Kunaširi, Šikotan i grupu ostrva Habonai nedugo nakon kapitulacije Japana u Drugom svjetskom ratu 1945. godine.

Rusija tvrdi da je zauzimanje ovih ostrva bilo legitimno.

Zbog ovog teritorijalnog spora Japan i Rusija nikada nisu potpisali mirovni ugovor kojim bi i formalno bio okončan rat.

Odnosi Japana i Rusije su se dodatno pogoršali nakon 24. februara prošle godine, kada je Rusija započela napad na Ukrajinu, a Japan se pridružio sankcijama zapadnih zemalja protiv Moskve.

Izvor: Al Jazeera