SAD će nastaviti kontakte s Kinom u vezi s balonom

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da odnosi između Washingtona i Pekinga nisu oslabljeni američkim rušenjem kineskog balona.

U Pekingu tvrde da je balon imao civilnu namjenu i da je korišten za meteorološka istraživanja. (EPA)

Sjedinjene Američke Države namjeravaju nastaviti da održavaju kontakte s Kinom u vezi sa situacijom s kineskim balonom u narednim danima, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“Očekujemo nastavak razgovora s Kinom u vezi s incidentom s balonom u narednim danima”, rekao je on na redovnom brifingu.

Objasnio je da Washington smatra važnim da zadrži otvorene kanale komunikacije s Pekingom uprkos incidentu s balonom, prenosi Tanjug.

Biden: Američko-kineski odnosi nisu oslabljeni

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da odnosi između Washingtona i Pekinga nisu oslabljeni američkim rušenjem kineskog balona.

Govoreći novinarima ispred Bijele kuće, Biden je rekao da je odmah smatrao kako balon treba srušiti čim to bude prikladno, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Upitan slabi li incident odnose između Washingtona i Pekinga, Biden je odgovorio negacijom, ustvrdivši da su Kini jasno dali do znanja što će uraditi.

“Oni razumiju našu poziciju, nećemo odustati”, rekao je Biden, istakvši da su učinili pravu stvar i da to nije pitanje slabljenja ili jačanja, već stvarnost.

Otkazana posjeta Blinkena

Letjelica, za koju je Washington rekao da je špijunski balon, nekoliko je dana letjela iznad Sjeverne Amerike, zbog čega su SAD otkazale planirani posjet Pekingu državnog sekretara Antonyja Blinkena.

“Washington nije spreman objaviti nove moguće datume za tu posjetu”, rekao je Price.

Washington je u subotu saopćio da je balon u blizini obale Južne Karoline oborio borbeni avion zbog “neprihvatljivog kršenja” američkog suvereniteta.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u ponedjeljak da je odluka Amerike oko obaranja balona “ozbiljno utjecala i naštetila” odnosima između dvije zemlje, tvrdeći da je letjelica skrenula sa smjera.

Izvor: Agencije