Meksiko: Od misteriozne epidemije meningitisa preminulo 35 ljudi

Vlada države Durango opisala je epidemiju ‘neviđenom situacijom u svijetu’, naglašavajući da svi zdravstveni zvaničnici rade na rješavanju problema.

Do danas, zdravstvene vlasti uglavnom ruralnog dijela države Durango su zabilježili 79 slučajeva u prethodnih nekoliko mjeseci (EPA)

Meksički državni zvaničnici u sjeverom dijelu zemlje saopštili su da je još jedna osoba preminula od misteriozne epidemije meningitisa, pa je sada broj umrlih od ove bolesti 35, prenio je Reuters.

Do danas, zdravstvene vlasti uglavnom ruralnog dijela države Durango su zabilježili 79 slučajeva u prethodnih nekoliko mjeseci.

Meningits, odnosno, upala likvora ili moždanih ovojnica je uglavnom izazvana virusom, a u nekim slučajevima bakterijom ili gljivičnom infekcijom.

Prvi slučaj meningitisa u Durangu je potvrđen krajem prošle godine, kada su ljekari potvrdili da postoji nekoliko pacijenata oboljelih od aseptičnog meningitisa, izuzetno opasne upale mozga.

Zaraženi na operacijama u privatnim klinikama

Zaraženi pacijenti u Durangu su bili na operacijama na kojima je korištena spinalna anestezija u privatnim bolnicama u glavnom gradu te meksičke države, koji se također zove Durango, pokazali su podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Ove godine, zdravstveni zvaničnici Duranga su zabilježili nove slučajeve skoro svakog dana, kao i hospitalizacije i smrtne slučajeve.

Vlada države Durango opisala je epidemiju meningitisa “neviđenom situacijom u svijetu”, prema navodima na njihovom sajtu, naglašavajući da svi zdravstveni zvaničnici federalne meksičke vlade rade na rješavanju problema i otkrivanju najboljeg tretmana za pacijente.

Zvaničnici WHO-a su u decembru saopštili da prate i pomažu u utvrđivanju uzroka meningitisa, zajedno sa meksičkom vladom.

Nije poznato da li su infekcije počele u Durangu i koliko se pacijenata oporavilo od bolesti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada