Počinje najveće suđenje aktivistima u Hong Kongu

Optuženima se sudi po novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, a među njima su i neki od najistaknutijih gradskih aktivista, koji se suočavaju s doživotnom robijom ako budu osuđeni.

Policija u Hong Kongu optužila je 47 aktivista za 'subverziju', u najvećoj upotrebi kontroverznog zakona o sigurnosti (Reuters)

Najveće suđenje aktivistima po novom zakonu o nacionalnuoj sigurnosti u Hong Kongu počinje danas sa 47 osoba optuženih za pokušaj rušenja vlade u predmetu za koji kritičari kažu da odražava kriminalizaciju neistomišljenika na kineskom teritoriju.

Policija u Hong Kongu optužila je 47 aktivista za “subverziju”, u najvećoj upotrebi kontroverznog zakona o sigurnosti na tom teritoriju.

Među optuženima su i neki od najistaknutijih gradskih aktivista, te se suočavaju s doživotnom robijom ako budu osuđeni, javlja AFP.

Njih šesnaest izjasnilo se nevinim po optužbama za “zavjeru za počinjenje subverzije” u vezi s neslužbenim primarnim izborima organizovanim uoči parlamentarnih izbora, prenosi Fena.

Ostalih 31 priznalo je krivicu i bit će im izrečena presuda nakon suđenja.

‘Slamanje’ opozicije

Jedan čovjek je viđen kako diže šaku u znak solidarnosti prije početka suđenja, uprkos velikom broju policije.

Optuženi tvrde da ih se proganja zbog rutinske politike, dok grupe za ljudska prava i posmatrači kažu da suđenje ilustrira kako se pravni sistem koristi za slamanje onoga što je ostalo od opozicije.

Peking je 2020. godine proveo zakon kojim su inkriminirani “subverzivni” postupci, rekavši da je to potrebno za postizanje stabilnosti. Kritičari kažu da je ušutkao neslaganje i oduzeo autonomiju Hong Kongu.

Zakon je stupio na snagu nakon niza masovnih prodemokratskih protesta 2019. godine, od kojih su neki postali nasilni.

Oni kojima je naređeno da se prijave policiji su prodemokratski aktivisti koji su pomogli u vođenju neslužbenih izbora kako bi odabrali opozicione kandidate za parlamentarne izbore 2020. godine, koji su potom odgođeni.

Izvor: Agencije