Indija, Francuska, UAE pokreću inicijativu za borbu protiv klimatskih promjena

Indija, Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli su trilateralnu inicijativu za provođenje energetskih projekata koji će biti fokusirani na obnovljive izvore energije.

Projekti koje će države razvijali bavit će se solarnim i nuklearnim izvorima energije, borbom protiv klimatskih promjena i zaštitom biodiverziteta, posebno u regiji Indijskog okeana (Reuters)

Indija, Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli su trilateralnu inicijativu za provođenje energetskih projekata koji će biti fokusirani na obnovljive izvore energije.

Projekti koje će države razvijali bavit će se solarnim i nuklearnim izvorima energije, borbom protiv klimatskih promjena i zaštitom biodiverziteta, posebno u regiji Indijskog okeana, prenosi Beta.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da će države organizirati trilateralne događaje u okviru aktivnosti koje će New Delhi preduzeti dok predsjedava Grupom 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20).

Provođenje inicijativa

Ministri vanjskih poslova tri države su tokom telefonskog razgovara odlučili da usvoje mapu puta za provođenje inicijative.

Telefonskim razgovorom ministri su nastavili njihov septembarski sastanak na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Države će se fokusirati na ključna pitanja kao što su zagađenje plastikom za jednokratnu upotrebu i rješavanje prehrambene krize, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da će države nastojati da osiguraju veću usklađenost svojih ekonomskih, tehnoloških i socijalnih politika sa ciljevima Pariškog sporazuma iz 2015. za borbu protiv klimatskih promjena.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada