Francuski i njemački ministar ekonomije u Washingtonu o zelenim subvencijama SAD-a

Francuski i njemački ministri ekonomije, Bruno Le Mair i Robert Habeck, prenijet će zvaničnicima SAD-a zabrinutost EU zbog novog američkog zakona o finansijskim olakšicama za ‘zelenu industriju’.

Le Mair i Habeck treba da se u utorak sastanu sa zvaničnicima Bijele kuće, ministricom finansija SAD-a Janet Yellen, trgovinskim predstavnikom Katherine Tai i ministricom za trgovinu Ginom Raimondo (Reuters)

Francuski i njemački ministri ekonomije, Bruno Le Mair i Robert Habeck, prenijet će visokim zvaničnicima Sjedinjenim Američkim Državama zabrinutost Evropske unije zbog novog američkog zakona o finansijskim olakšicama za “zelenu industriju” tokom posjete Washingtonu, javlja Reuter pozivajući se na izvore iz francuske Vlade.

Le Mair i Habeck treba da se u utorak sastanu sa zvaničnicima Bijele kuće, ministricom finansija SAD-a Janet Yellen, trgovinskim predstavnikom Katherine Tai i ministricom za trgovinu Ginom Raimondo, saopštili su zvaničnici francuskog ministarstva ekonomije, prenosi Tanjug.

Vlade EU-a su zabrinute da novi američki propisi, koji predviđaju značajne subvencije proizvođačima zelene tehnologije, ne samo da stavljaju evropske proizvođače u nepravedan položaj, već bi mogle aktivno da se iskoriste za odvlačenje investicija iz Evrope u SAD, navodi britanska agencija.

U pitanju je Zakon o smanjenju inflacije (IRA), čija je ključna odrednica ta da kompanije da bi dobile finansijske olakšice moraju da se nalaze u SAD-u.

Prostor za investicije

Tokom narednih 10 godina, kako se navodi, zbog IRA biće izdvojeno do 369 milijardi dolara za kompanije i potrošače koji žele da proizvode, investiraju i kupuju stvari poput solarnih panela, vjetroturbina, toplotnih pumpi, električnih vozila i sličnog , ali samo ako se sva ova roba pretežno proizvodi u Sjevernoj Americi.

”Jedna od poruka ministara biće da se ne obraćaju evropskim kompanijama u vezi sa premještanjem fabrika u SAD. Biće dovoljno prostora za sve da investiraju i u Evropi i u SAD”, rekao je jedan zvaničnik, navodi Reuters.

Drugi zvaničnik je naveo da je cilj bio da se izbjegnu “agresivno uvjeravanje” kompanija iz EU da investiraju u SAD.

Ministri se nadaju da će uvjeriti američku administraciju da bude popustljivija prema zahtjevima lokalne proizvodnje za vitalne materijale koji se koriste u baterijama električnih vozila, saopštio je prvi zvaničnik.

Oni će također tražiti da se SAD obaveže da budu transparentan u vezi sa subvencijama koje kompanije dobijaju prema Zakonu o smanjenju inflacije, potvrdila su Reutersu oba zvaničnika.

Izvor: Agencije