Uhapšen afganistanski akademik koji je pocijepao diplome zbog prava žena

Ismail Mashal je pretučen bez milosti i odveden na veoma ponižavajući način od strane pripadnika islamskog emirata, rekao je njegov saradnik.

Ako moja sestra i majka ne mogu studirati, onda ni ja ne prihvatam ovo obrazovanje, rekao je Ismail Mashal (AFP)

Afganistanske talibanske vlasti pritvorile su akademika koji je uživo na televiziji pocijepao svoje diplome u znak protesta protiv zabrane studiranja ženama u toj zemlji, rekao je u petak njegov saradnik.

„Od danas mi ove diplome više nisu potrebne jer ova zemlja nije mjesto za obrazovanje. Ako moja sestra i majka ne mogu studirati, onda ni ja ne prihvatam ovo obrazovanje“, rekao je predavač Ismail Mashal na video snimku koji je prošlog mjeseca postao viralan na društvenim mrežama.

Mashalov saradnik Farid Ahmad Fazli rekao je agenciji AFP da je akademik „pretučen bez milosti“ i odveden na veoma ponižavajući način od strane pripadnika „islamskog emirata“, talibanske vlade.

Al Jazeera je potvrdila da je Mashal pritvoren.

‘Stojim uz svoje sestre’

Cijepanje diploma na lokalnoj televiziji Tolonews u decembru izazvalo je burne reakcije, u dodatku na proteste žena i aktivista protiv talibanske zabrane fakultetskog obrazovanja žena.

Talibanski zvaničnik potvrdio je hapšenje.

„Učitelj Mashal je već neko vrijeme uključen u provokativne akcije usmjerene protiv sistema“, napisao je na Twitteru Abdul Haq Hammad, direktor u Ministarstvu informacija i kulture.

„Sigurnosne agencije odvele su ga na ispitivanje“.

U Afganistanu je muška podrška protestima za prava žena rijetka pojava, ali Mashal je rekao da će stati u njihovu odbranu.

„Kao čovjek i nastavnik, nisam u mogućnosti učiniti ništa više za njih, ali osjećam da su moje diplome postale beskorisne. Zato sam ih pocijepao“, rekao je Mashal ranije AFP-u.

„Podižem svoj glas. Stojim uz svoje sestre. Moj protest će se nastaviti čak i ako me bude koštao života“.

Izvor: Al Jazeera i agencije