Pompeo: Xi Jinping je veća prijetnja od Vladimira Putina

Rusija ima moćan nuklearni program i ekonomiju zavisnu od jedne industrije, dok od Kine zavisi globalna ekonomija, kaže bivši državni sekretar SAD-a.

Mark Pompeo kaže kako je tokom sastanka Vladimiru Putinu pogledao u oči i 'vidio zlo' (EPA)

Bivši američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je kako vjeruje da je kineski predsjednik Xi Jinping veća prijetnja za svijet od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U intervjuu za Sky News rekao je kako kineski predsednik planira zavladati svijetom i dodao: “On vas želi posjedovatije”.

“[Xi] Planira provesti hegemonističke namjere širom svijeta sa svojom marksističko-lenjinističkom vizijom i uspostaviti kinesku ekonomsku i političku dominaciju u svakom dijelu svijeta”, kazao je Pompeo, prenosi Tanjug.

“To je njegov opaki cilj. Imamo obavezu prema sljedećoj generaciji da se suprotstavimo tome”, poručio je.

Upitan da li je kineski predsjednik opasniji od ruskog kolege, Pompeo je odgovorio: “Apsolutno.”

“Vladimir Putin ima veoma moćan nuklearni program i ekonomiju koja zavisi od jedne industrije. Ako bismo proizvodili energiju u Americi, ta industrija bi mu bila mnogo manje vrijedna“, rekao je on.

Rat u Ukrajini je počeo 2014. godine

“Xi Jinping je drugačije stvorenje. Globalna ekonomija zavisi od njega. Ima 1,4 milijarde ljudi i ekonomiju koja je po veličini konkurentna onoj u SAD-u, veoma sposoban svemirski, vojni i cyjber program”, istakao je Pompeo, ocjenjujući da su to “sposobnisti”, kao i da je “sada jasna i njegova namjera”.

Naveo je da, iako Putin vjeruje u “veliku Rusiju”, “nema iluzija o svojoj sposobnosti da dominira svijetom“, dok Xi Jinping vjeruje u to.

“To su dva suštinski različita rizika za naš način života u Evropi, SAD-u, Aziji, na Bliskom istoku, svuda…”

Kazao je da je tokom sastanka s Putinom “pogledao mu u oči“ i “vidio zlo“.

Pompeo je kritizirao prethodnike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a aktuelnog predsjednika Joea Bidena je optužio da je slab i da je “dopustio da dođe do rata“.

“Šta se promijenilo u poslednjem desetljeću? Godine 2014. predsjednik Barack Obama dozvolio je Putinu da zauzme Krim – jednu petinu Ukrajine. Uvijek mislimo da je ovaj rat počeo 24. februara, a zapravo je počeo 2014. godine”, naglasio je američki političar.

Odbacio je tvrdnje da Biden djeluje kao lider u ime Zapada u odgovoru na invaziju na Ukrajinu, kritizirajući način na koji su zapadne zemlje reagirale na rat.

Zapad je spor, kasni i plaši se eskalacije

“Zapad je spor, kasni i plaši se eskalacije, i to je bila greška. I zato treba dati sve od sebe da to danas popravimo”, rekao je nekadašnji Trumpov saradnik.

Upitan kako bi izgledalo diplomatsko rješenje rata u pregovorima, kazao je da SAD i Evropa moraju pružiti ukrajinskom narodu sredstva za borbu i odbranu sopstvenog suvereniteta.

“To bi predsjednika Volodimira Zelenskog i ukrajinski narod dovelo u jaču poziciju, dok bi Putin pregovarao iz slabosti prije donošenja konačne rezolucije kojom bi se riješio konflikt,” zaključio je Pompeo.

Majk Pompeo je bio državni sekretar između 2018. i 2021. godine, za vrijeme mandata Donalda Trumpa.

Bio je oficir u američkoj vojci i direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) od januara 2017. do aprila 2018. godine.

Izvor: Agencije