Blinken odgađa putovanje u Kinu zbog spornog balona

Blinken nije želio da incident s balonom dominira njegovim sastancima sa kineskim zvaničnicima, rekao je američki zvaničnik.

Američki državni sekretar Antony Blinken odgodio je posjetu Kini (EPA)

Bijela kuća je u petak saopštila da je prisustvo kineskog balona u američkom zračnom prostoru očigledno kršenje suvereniteta Sjedinjenih Američkih Država, kao i međunarodnog prava.

Obraćajući se novinarima uoči posjete predsjednika Joea Bidena Philadelphiji u Pennsylvaniji, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da je prisustvo kineskog balona u američkom zračnom prostoru “jasno kršenje našeg suvereniteta kao i međunarodnog prava i neprihvatljivo je”.

“Balon ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na terenu”, dodala je Jean-Pierre.

Istakla je da se Biden složio s odlukom državnog sekretara Antonyja Blinkena da odgodi planiranu posjetu Kini nakon otkrića balona.

“Postojao je konsenzus da nije prikladno putovati u Narodnu Republiku Kinu u ovom trenutku”, rekla je Jean-Pierre.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Kine navodi se da je balon “civilni vazdušni brod koji se koristi za istraživanja, uglavnom u meteorološke svrhe”. Međutim, Pentagon je odbacio kinesko objašnjenje, rekavši da je riječ o “balonu za nadzor”.

Američki državni sekretar Antony Blinken odgodio je posjetu Kini nakon što je kineski balon primjećen iznad Sjedinjenih Američkih Država, potvrdio je američki dužnosnik, prenosi Reuters.

ABC News je citirao američkog dužnosnika koji je rekao da Blinken nije želio “napuhati” situaciju otkazivanjem posjete, ali da također ne želi da incident s balonom dominira njegovim sastancima sa kineskim zvaničnicima.

Blinken je posjetu trebao započeti u petak, 3. februara.

Kina: ‘Civilni’ balon

Kina tvrdi da je balon koji je primjećen iznad Sjedinjenih Američkih Država zapravo “civilna letjelica”.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je da je riječ o “posmatračkom” balonu koji se uglavnom koristi u meteorološke svrhe, a koji je zbog vjetrova skrenuo s kursa.

Također su izrazili žaljenje zbog “nenamjernog ulaska” balona u američki zračni prostor.

Kanada pozvala kineskog ambasadora

Kanada je pozvala na razgovor kineskog ambasadora nakon što je, kako su naveli kineski balon za nadgledanje otkriven iznad vazdušnog prostora Sjeverne Amerike, izjavio je glasnogovrnik kanadskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Nastavit ćemo da energično izražavamo svoj stav prema kineskim zvaničnicima preko više kanala”, prenio je Reuters saopćenje glasnogovornika.

Savjet Bidenu

Američki zvaničnici su ranije saopćili da kineski špijunski balon leti iznad Sjedinjenih Američkih Država nekoliko dana, što bi bio drzak čin samo nekoliko dana uoči planiranog putovanja američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u Peking.

Borbeni avioni su mobilizirani, ali su vojni lideri savjetovali predsjednika Joea Bidena da ne ruši balon, zbog straha da bi krhotine mogle predstavljati prijetnju sigurnosti.

Biden je prihvatio savjet, rekli su američki zvaničnici, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države preuzele su “brigu” nad balonom kada je ušao u američki zračni prostor i posmatrale su ga iz vojnog aviona, kazao je novinarima zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

‘Najveći geopolitički izazov’

Kanadsko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je otkriven “nadzorni balon na velikim visinama” i da prate “potencijalni drugi incident”, ne navodeći više detalja, ali dodajući da su bili u čestom kontaktu sa SAD-om.

Vijest je prvobitno objavljena dok je direktor američke Centralne obavještajne službe (CIA) William Burns govorio na jednom događaju na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu, kada je Kinu nazvao “najvećim geopolitičkim izazovom” s kojim se trenutno suočava SAD.

“Vlada je otkrila i prati balon za nadzor na velikoj visini, koji se trenutno nalazi iznad kontinentalnog dijela SAD-a”, rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona, general Patrick Ryder.

“Balon trenutno putuje na visini znatno iznad komercijalnog zračnog saobraćaja i ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na zemlji.”

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar.

Američki zvaničnici iznijeli su to pitanje kineskim kolegama.

“Ukazali smo im na ozbiljnost koju za nas ima to pitanje”, kazao je jedan zvaničnik.

Jedan američki zvaničnik rekao je da je procijenjeno da balon ima “ograničenu dodatnu vrijednost iz perspektive prikupljanja obavještajnih podataka”.

Balon je alarmantan, ali ne i iznenađujući

Očekuje se da će Blinken sljedeće sedmice otputovati u Kinu, u posjetu koju su u novembru dogovorili Biden i kineski predsjednik Xi Jinping.

Nije jasno kako bi otkriće špijunskog balona moglo utjecati na te planove.

Chase Noak, stanovnik Billingsa, koji je snimio balon 1. februara, isprva je rekao da je mislio da se radi o zvijezdi (Reuters)

Američki senator Marco Rubio, prvi republikanac u senatskom Odboru za obavještajne poslove, kazao je da je prisustvo špijunskog balona alarmantno, ali ne i iznenađujuće.

“Nivo špijunaže usmjerene prema našoj zemlji od Pekinga dramatično je porastao u intenzitetu i drskosti posljednjih pet godina”, napisao je on na Twitteru.

Republikanski senator Tom Cotton pozvao je Blinkena da otkaže putovanje u Peking.

Odnosi između Kine i SAD-a pogoršali su se posljednjih godina, posebno nakon što je posjeta tadašnje predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu u augustu prošle godine, koji je potaknuo dramatične kineske vojne vježbe u blizini otoka.

Od tada Washington i Peking nastoje komunicirati češće i spriječiti pogoršanje veza.

Iznad silosa za balističke rakete u Montani

Američki vojni čelnici razmatrali su u srijedu obaranje balona iznad Montane, ali su na kraju savjetovali Bidena da to ne učini, zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekao je zvaničnik novinarima.

Aerodrom Billings, Montana, zaustavio je letove jer je vojska mobilizirala snage, uključujući borbene avione F-22, u slučaju da Biden naredi da se balon obori.

Chase Doak, stanovnik Billingsa, koji je snimio balon 1. februara, isprva je rekao da je mislio da se radi o zvijezdi.

“Ali, mislio sam da je to pomalo ludo, jer je bilo usred dana i kad sam ga pogledao, jednostavno je bio prevelik da bi bio zvijezda”, kazao je za Reuters.

Zvaničnik je rekao da će trenutna putanja leta prenijeti balon preko brojnih osjetljivih mjesta, ali nije dao detalje.

U zračnoj bazi Malmstrom u Montani nalazi se 150 silosa za interkontinentalne balističke rakete.

Drugi američki zvaničnik kazao je da je špijunski balon praćen u blizini Aleutskih otoka i Kanade prije nego što je ušao u SAD.

Takvi baloni obično lete na visini od 24.000 do 37.000 metara, znatno iznad mjesta na kojem leti komercijalni zračni promet.

Jeftin metod prikupljanja podataka

Borbeni avioni s najboljim performansama obično ne lete iznad 20.000 metara, iako špijunski avioni kao što je U-2 imaju službeni prag od 24.300 metara ili više.

Craig Singleton, stručnjak za Kinu iz Fondacije za odbranu demokratije, rekao je da su takve balone naširoko koristili SAD i bivši Sovjetski savez tokom Hladnog rata i da su jeftin metod prikupljanja obavještajnih podataka.

Špijunski baloni su letjeli iznad SAD-a nekoliko puta posljednjih godina, ali se čini da se ovaj balon zadržava duže nego u prethodnim slučajevima, rekao je jedan od američkih zvaničnika.

Izvor: Agencije