Peking: SAD bi se trebao prestati miješati u pitanje Tajvana

Tajvan je ‘čisto kineska unutrašnja stvar’ i ne može se uporediti sa sukobom u Ukrajini, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Kine.

Direktor CIA-e William Burns rekao je ranije kako je Xi dao uputu vojsci da bude spremna za invaziju na Tajvan do 2027. Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države bi se trebale prestati miješati u situaciju u Tajvanu, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, nakon što je šef CIA-e upozorio da ne treba potcjenjivati spremnost kineskog predsjednika Xi Jinpinga za napad na Tajvan.

Tajvan je “čisto kineska unutrašnja stvar” i ne može se uporediti sa sukobom u Ukrajini, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na konferenciji za novinare u Pekingu, prenose agencije.

Washington bi se trebao “prestati miješati u pitanje Tajvana i prestati stvarati nove napetosti u Tajvanskom moreuzu”, rekla je Mao.

‘Invazija do 2027. godine’

Direktor CIA-e William Burns je, prema američkim medijima, kazao kako je Xi dao uputu vojsci da bude spremna za invaziju na Tajvan do 2027.

To ne znači da će baš tada započeti napad na Tajvan, ali je to podsjetnik koliko je ozbiljan, kazao je Burns, dodajući da kineski predsjednik vjerovatno izvlači pouke iz rata u Ukrajini, piše agencija dpa, a prenosi Hina.

Kina, koja nikada nije odustala od upotrebe sile kako bi otok stavila pod svoju kontrolu, provodi redovne vojne upade u vode i zračni prostor u blizini Tajvana u posljednje tri godine.

U augustu je Kina organizirala ratne igre u blizini Tajvana nakon posjete Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Izvor: Agencije