Hiljadu migrantske djece odvojeno od roditelja u SAD-u

Djeca su izdvojena na američko-meksičkoj granici politikom ‘nulte tolerancije’ kojom se tražio sudski proces za svaki nedozvoljeni prelazak granice.

Američki predsjednik Joe Biden je separacije djece na granici nazvao 'ljudskom tragedijom' (Reuters)

Blizu 1.000 djece migranata koja su izdvojena na američko-meksičkoj granici odlukom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa još nije vraćeno roditeljima uprkos dvogodišnjim naporima aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena.

Američki Odjel domovinske sigurnosti (DHS) saopćio je kako je 998 djece i dalje odvojeno od roditelja, te kako je 148 u procesu povratka, prenosi Reuters.

Biden je izdao izvršnu naredbu ubrzo po preuzimanju ureda u januaru 2021. godine kojom se uspostavlja radna grupa zadužena za vraćanje djece roditeljima oduzete za vrijeme mandata Trumpa, nazvavši takve separacije “ljudskom tragedijom“.

Skoro 4.000 odvojene djece

Trumpova administracija je razdvojila hiljade migrantskih porodica pod politikom “nulte tolerancije“, kojom se tražio sudski proces za svaki nedozvoljeni prelazak granice ljeta 2018. godine.

Advokati i kritičari rada vlade ustanovili su kako su razdvajanja počela prije te da su nastavljena nakon zvaničnog početka politike.

Iz DHS-a navode kako je napornim poslom prečešljavanja zamršenih i blokiranih informacija koje je Trumpova administracija čuvala ustanovljeno da je 3.924 djece, uglavnom iz Centralne Amerike, razdvojeno od roditelja na granici.

Izvor: Agencije