Talibani tvrde da su ubili ključnog vođu ISIL-a u Afganistanu

Afganistanski talibani tvrde da su njihove snage ubile obavještajnog i vojnog šefa oružane grupe Islamska država Irak i Levant u glavnom gradu Kabulu.

Posljednjih mjeseci pripadnici ISIL-a su izveli više napada u Afganistanu (Reuters)

Afganistanski talibani tvrde da su njihove snage ubile obavještajnog i vojnog šefa oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u glavnom gradu Kabulu, koji je stajao iza napada na diplomatske misije, džamije i druge ciljeve u zemlji.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je da su dvojica pripadnika ISIL-a, uključujući Qari Fateha, ubijena tokom operacije u Kabulu u ponedjeljak navečer, prenosi Anadolija.

Fateh je ranije bio na različitim pozicijama, među kojima je i mjesto lidera oružane grupe u Afganistanu.

Mujahid je kazao da je Fateh bio organizator napada na diplomatska predstavništva, džamije i druge ciljeve u Kabulu.

Učestai napadi u Afganistanu

Dodao je kako je nedavna operacija afganistanskih snaga rezultirala smrću tri člana ISIL-a.

Mujahid je naveo da je priveden određeni broj stranih državljana koji su planirali smrtonosne napade.

U decembru prošle godine je pakistanski otpravnik poslova u Afganistanu Ubaid Ur Rehman Nizamani preživio napad na ambasadu te zemlje u Kabulu, dok je njegov tjelohranitelj ranjen.

U januaru je Mujahid tvrdio da su talibanske snage ubile najmanje osam boraca ISIL-a koji su bili uključeni u napade na pakistansku ambasadu i na hotel u kojem su odsjeli kineski državljani.

Ranije, u septembru 2022. godine, najmanje dvoje službenika ruske ambasade i jedan civil su ubijeni, dok je još deset osoba ranjeno u samoubilačkom napadu u Kabulu.

Izvor: Agencije