SAD poziva Rusiju da ostane u sporazumu Novi START

Rusija je još jednom pokazala svijetu da ona nije odgovorna nuklearna sila, rekla je američki podsekretar za kontrolu naoružanja Bonnie Jenkins.

Sporazum Novi START traje do 2026. godine (Al Jazeera)

Američki podsekretar za kontrolu naoružanja Bonnie Jenkins kritizirala je Rusiju zbog suspenzije učešća u posljednjem preostalom ugovoru o nuklearnom naoružanju, ali je rekla da će Washington ipak raditi s Moskvom na nastavku primjene ugovora.

“Rusija je još jednom pokazala svijetu da ona nije odgovorna nuklearna sila”, rekla je Jenkins, jedan od glavnih američkih zvaničnika za kontrolu naoružanja na Konferenciji za razoružanje – međunarodnom forumu pri Ujedinjenima narodima, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je prošle sedmice da će njegova zemlja suspendirati učešće u sporazumu Novi START kojim se Rusija i SAD obavezuju da redovno komuniciraju u vezi sa statusom njihovih nuklearnih arsenala, da dozvole redovne inspekcije tih arsenala i da nemaju više od maksimalnog ugovorenog broja operativnih i neoperativnih bojevih glava.

Rusija se ne povlači iz sporazuma koji važi do 2026. godine, ali je Putin rekao da “Rusija ne može prihvatiti američke inspekcije svojih lokacija s nuklearnim oružjem dok Washington i njegovi NATO saveznici zagovaraju poraz te zemlje u Ukrajini”.

Inspekcije nisu provedene još od 2020. godine zbog COVID-19 pandemije.

‘Neodgovorna nuklearna retorika Rusije’

Razgovori o njihovom obnavljanju trebali su početi prošlog novembra, ali je Rusija naglo otkazala učešće u njima.

Jenkins je kasnije rekla novinarima da SAD još nije u potpunosti sagledao posljedice ruske najave o suspenziji, ali je dodala da njena zemlja “još nije uočila dokaze da Rusija ne poštuje ugovor”.

“Ostajemo spremni da s Rusijom asertivno radimo na punoj implementaciji Novog START sporazuma, a kontinuirana realizacija zasnovana je na najboljim interesima obju strane”, kazala je ona.

Putin je obznanio suspenziju u predvečerje prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Više puta je tvrdio da je konflikt bio neophodan kako bi se Zapad onemogućio u navodnom slabljenju Rusije i upozoravao na sve izraženiju prijetnju od nuklearnog rata.

Jenkins je ocijenila da “Rusija mora okončati ovaj rat i prekinuti s neodgovornom nuklearnom retorikom”.

Izvor: Agencije