Lukašenko doputovao u državnu posjetu Kini

Saveznik ruskog predsjednika otputovao je u Kinu u vrijeme kada Zapad izražava zabrinutost da bi Peking mogao poslati oružje Putinu za rat protiv Ukrajine.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovarat će sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom (EPA)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u državnu posjetu Kini, gdje će razgovarati sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, najvišim kineskim zvaničnicima i rukovodstvom velikih kineskih korporacija, prenosi Tanjug pozivajući se na rusku agenciju Tass.

Prvi potpredsjednik vlade Bjelorusije Nikolaj Snopkov rekao je medijima da se očekuje da će lideri Bjelorusije i Kine usvojiti zajedničku deklaraciju o smjernicama i mehanizmima za nadogradnju prethodne deklaracije o “svevremenskom” i sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, potpisanoj na prethodnom sastanku u Samarkandu.

Uspostavljanje odnosa

Kako je najavljeno, bit će potpisan i čitav paket “temeljnih dokumenata za uspostavljanje strukture odnosa” između dvije zemlje u narednih pet do deset godina.

Bjeloruski čelnik, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putna, otputovao je u Kinu u vrijeme kada Zapad sve češće izražava zabrinutost da bi službeni Peking mogao poslati oružje Moskvi za rat protiv Ukrajine.

Kina zasad odbacuje takve optužbe, pozivajući na mirno rješavanje sukoba u Ukrajini, ali nikada nije jasno osudila Putinovu invaziju na susjednu zemlju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada