Kim Jong-un naredio ‘radikalnu promjenu’ u poljoprivredi

Sjevernokorejski čelnik pozvao je zvaničnike da ispune proizvodne ciljeve, nakon što je susjedna Južna Koreja upozorila na ‘tešku’ situaciju s hranom u izoliranoj zemlji.

Kim Jong-un je treća generacija porodice koja je vlada tajnovitom Sjevernom Korejom

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je na “radikalnu promjenu” u poljoprivrednoj proizvodnji, usred zabrinutosti zbog prijavljenih nestašica hrane u ovoj izoliranoj zemlji.

Kim je naglasio važnost ispunjavanja ciljeva proizvodnje žitarica i transformacije proizvodnje kako bi se postavili “temelj za stabilan i održiv razvoj poljoprivrede” tokom drugog dana ključnog sastanka stranke, izvijestila je u utorak državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

“Izrazio je čvrstu odlučnost i volju Centralnog komiteta Radničke partije da se izvrši nepogrešivi revolucionarni zaokret u poljoprivrednoj proizvodnji, rekavši da ništa nije nemoguće dok se u cijeloj partiji uspostavi jak sistem rukovođenja i postoji ujedinjena snaga svih ljudi”, izvještava KCNA.

Teška kriza, zemlja je ‘na rubu gladi’

Kim, treća generacija porodice koja je vlada tajnovitom Sjevernom Korejom, dao je komentare manje od sedmicu dana nakon što je južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja saopćilo da se sjeverni susjed suočava s “teškom” krizom s hranom i da je primilo izvještaje o smrtnim slučajevima zbog gladi.

U prošlomjesečnom izvještaju je istraživački centar “38 North”, sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao da žetveni ciklus Sjeverne Koreje u 2020-21. godini “vjerovatno nije uspio zadovoljiti minimalne ljudske potrebe”, a zemlja se sada nalazi na rubu gladi.

“Do sada predstavljeni dokazi ukazuju na značajno pogoršanje životnih uslova i tekuću složenu humanitarnu vanrednu situaciju, u čijem je središtu nesigurnost dostupnosti hrane“, navodi se u izvještaju.

“Dugoročno rješenje hronične nesigurnosti u dostupnosti hrane u Sjevernoj Koreji dijelom leži u rješenju nuklearnog pitanja – što bi potencijalno moglo dovesti do značajnog ublažavanja ekonomskih sankcija, uz manje militarističku i revanšističku poziciju, kao i nastavak trgovine sa SAD-om i njihovim saveznicima.”

Pomoć ‘imperijalista’ kao ‘otrovni slatkiši’

Sjeverna Koreja je često patila od nestašice hrane, uključujući razornu glad iz 1990-ih, za koju se procjenjuje da je usmrtila između 240.000 i 3,5 miliona ljudi.

Analitičari kažu da je trenutnu nestašicu hrane izazvala kombinacija loše žetve i ekstremnog nevremena, kao i blokade i smanjena trgovina s Kinom tokom pandemije COVID-19.

U sjevernokorejskom listu Rodong Sinmun prošle sedmice je pozvano na veće ekonomsko samooslanjanje i osudilo prihvatanje pomoći od “imperijalista”, poredeći pomoć izvana s “otrovnim slatkišima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije