EU osudio nasilje na okupiranoj palestinskoj teritoriji

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je izraelske i palestinske vlasti da priječe daljnje gubitke života.

Zapadna obala
Napadi na Palestince na okupiranim dijelovima postali su sve učestaliji zadnjih dana (Anadolija)

Evropska unija u utorak je osudila “smrtonosni ciklus nasilja” na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

“Evropska unija je veoma zabrinuta zbog kontinuiranog nasilja na okupiranoj palestinskoj teritoriji”, rekao je Peter Stano, glasnogovornik diplomatske službe EU, prebosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da EU osuđuje “terorističke napade” na Zapadnoj obali u nedjelju i ponedjeljak, u kojima su tri Izraelca izgubila život, kao i izbijanje nasilja koje je rezultiralo ubistvom jednog Palestinca i ranjavanjem nekoliko stotina Palestinaca i neprihvatljivim uništavanjem palestinske imovine.

Eskalacija nasilja

“Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell razgovarao je s izraelskim i palestinskim vlastima, pozivajući ih da prekinu ovaj smrtonosni ciklus nasilja, spriječe daljnje gubitke života, osiguraju odgovornost i privedu počinitelje pravdi”, navodi se u saopćenju.

Pozdravlja se uloga Egipta, Jordana i Sjedinjenih Američkih Država u omogućavanju pregovora i poziva obje strane da provedu preuzete obaveze.

Nasilje je eskaliralo širom okupiranih teritorija posljednjih sedmica, zbog ponovljenih izraelskih vojnih napada na palestinske gradove.

Prema palestinskim podacima, najmanje 62 Palestinca ubijena su u izraelskoj vatri od početka godine.

U napadima Palestinaca u istom periodu ubijeno je i 12 Izraelaca.

Izvor: Agencije