EU i Britanija postigli dogovor o Sjevernoj Irskoj

Kao dio Brexita, London je prihvatio protokol kojim je Sjeverna Irska, iako dio britanskog kraljevstva, ostala dio jedinstvenog tržišta Evropske unije.

Posjeta Von Der Leyen Londonu riješila je pitanje koje se smatra ključnim u mandatu Rishija Sunaka (Reuters)

Britanski premijer Rishi Sunak i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak su, nakon postizanja „historijskog“ dogovora o trgovinskom aranžmanu u Sjevernoj Irskoj, rekli kako on predstavlja „novo poglavlje“ u odnosima Londona i Brisela.

Sunak i von der Leyen su naglasili kako vjeruju da će prijedlozi biti „dugoročna rješenja“ te da je riječ o „novom poglavlju u odnosima“ između Brisela i Londona, prenijela je Hina.

Sporazum nastoji riješiti napetosti uzrokovane post-brexitovskim aranžmanima iz 2020. koji uređuju Sjevernu Irsku, i njenu otvorenu granicu s Irskom, državom članicom EU.

Windsorski nacrt

Sunak je na početku konferencije u Windsoru, po kojem je dogovor dobio ime „Windsorski nacrt“, rekao kako je on postignut nakon pregovora koji nisu bili laki, no koji će omogućiti „glatku trgovinu“ preko Irskog mora, između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

U nacrtu dogovora se, između ostalog, predviđaju ‘zelena’ i ‘crvena’ linija s različitim stepenima regulacije, ovisno o tome je li krajnja destinacija Evropska unija.

Sunak je rekao kako će Stormfront, parlament Sjeverne Irske u Belfastu, imati veći suverenitet u odlučivanju o primjeni evropskih pravila na svom teritoriju.

Von der Leyen je kazala kako će se dogovorom osigurati da su isti prehrambeni proizvodi i lijekovi na policama Sjeverne Irske i u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva.

Dogovor predviđa manje birokratije i dijeljenje informacija u stvarnom vremenu, rekla je Njemica.

Dogovor „štiti naša tržišta i legitimne interese i teško stečeni mir postignut Sporazumom na Veliki petak“ iz 1998, rekla je predsjednica EK-a, referirajući se na sporazum kojim su završili sukobi između unionista i republikanaca u tom dijelu UK-a.

Izvor: Agencije