Mediji: U SAD-u je špijuniranje muslimana prihvatljivo, a kršćana nije

Špijuniranje muslimana je pohvalno i prihvatljivo, ali ako su meta kršćani onda je takvo ponašanje neprihvatljivo i loša stvar, piše u članku objavljenom na američkoj web- stranici ‘Counterpunch’.

Američka policija uspostavila je program za praćenje muslimanskih zajednica, posebno u New Yorku nakon napada 11. septembra 2001. (EPA)

Američka web-stranica Counterpunch objavila je članak u kojem oštro kritizira dvostruke standarde koje policija i mediji primjenjuju u svom odnosu prema različitim vjerskim grupama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema ovim obavještajnim agencijama i medijima, špijuniranje muslimana je pohvalno i prihvatljivo, ali ako su meta kršćani onda je takvo ponašanje neprihvatljivo i loša stvar, navodi se u članku.

U članku se navodi da je FBI povukao dokument koji upućuje na to da je njegov ogranak u Richmondu, Virginia, otvorio istragu o “radikalnim tradicionalnim” katolicima i njihovim mogućim vezama s “krajnje desnim bjelačkim nacionalističkim pokretom”.

FBI je svoje povlačenje dokumenta pripisao činjenici da “ne zadovoljava naše stroge standarde”. Američki novinar Ari Paul je naveo, u svom članku na američkoj web-stranici Counterpunch, primjere na koji se način vlasti i mediji, posebno konzervativnog i desnog usmjerenja, bave pitanjem radikalnih tradicionalnih katoličkih grupa.

Dok je časopis The National Review opisao dokument FBI-a kao “klevetu”, Fox News je to nazvao dokazom progona koji federalna vlada provodi protiv konzervativaca. Tucker Carlson, prezenter vijesti na istom kanalu, smatrao da je to samo “uvod” u napad na kršćane općenito.

Prema članku, FBI-jev dokument je povezan s Južnjačkim pravnim centrom za siromašne (SPLC), koji je opisao nekoliko radikalnih tradicionalnih katoličkih grupa koje promoviraju mržnju, kako bi se napravila razlika između sljedbenika ekstremističke ideologije među radikalnim tradicionalnim katolicima “koji su usmjereni protiv Jevreja kao vječitih neprijatelje Krista” i između veće zajednice pobožnih katolika.

Poznati konzervativni radijski voditelj Hugh Hewitt, opisao je pristalice ultratradicionalne katoličke grupe kao “dobre, velikodušne i odane ljude koji svoje dužnosti shvataju ozbiljno”. Čini se da FBI “namjerava progoniti bezopasne ljude ako su konzervativni”, dodao je.

Hewitt je pozvao direktora FBI-a Christophera Wraya da se oštro obračuna s onima koje je nazvao “ideološkim ekstremistima i političkim pristalicama” koji rade u njegovom uredu i koji su predvodili optužbe protiv tradicionalnih katolika.

Dvostruki standardi

Problem je, objasnio je Ari Paul u svom članku, taj da su mnogi desničarski mediji koji kritiziraju dopis isti oni koji su podržali opsežni nadzor nad muslimanskim zajednicama za koje su zaduženi organi za provođenje zakona. Prenosi da je časopis National Review objavio da je “praćenje muslimanskih zajednica neophodno za pobjedu nad terorizmom”. Časopis je također pohvalio to što je FBI prekinuo veze s Vijećem za američko-islamske odnose (CAIR).

Paul se osvrnuo i na pohvale koje je uredništvo New York Posta uputilo bivšem gradonačelniku New Yorka Michaelu Bloombergu, rekavši da je policijski nadzor nad muslimanskim aktivnostima bio “razlog za ponos”.

Napomenuo je da je Associated Press osvojio Pulitzerovu nagradu za svoju seriju koja dokumentira špijuniranje njujorške policije, koje je uredništvo New York Timesa opisalo kao “neodbranjiv program” špijuniranja muslimana koji poštuju zakon. No krajnja desnica je mislila drugačije.

Autor je istaknuo kako nema dokaza da je dokument FBI-a, koji se tiče radikalnih tradicionalnih katolika, doveo do opsežnog špijuniranja istih, kao što se to dogodilo muslimanima za vrijeme gradonačelnika New Yorka Bloomberga.

Međutim, konzervativni mediji ovim stvarima pristupaju sasvim drugačije, navodi se u članku. FBI se brzo distancirao od dokumenta koji se odnosi na katolike, dok je špijuniranje muslimana rezultiralo dugotrajnim pravnim i političkim borbama.

Prije 11. septembra 2001. najgori “teroristički” napad na američkom tlu bio je napad na Oklahoma City, a izveo ga je bijeli kršćanski nacionalist Timothy McVeigh, koji je i dalje opasno relevantan među današnjim ekstremistima, ističe autor.

U članku se zaključuje da dvostruki standardi desničarskih medija uzdižu kršćanstvo kao sveti, a islam kao sumnjivi element. Religiozni katolici – posebno oni koji se snažno protive pobačaju i pravima LGBT zajednice, bitan su dio konzervativne američke kulture prema mišljenju tih medija.

Izvor: Agencije