Erdogan zatražio oprost zbog kašnjenja spasilačkih ekipa

Zbog dva razorna zemljotresa i lošeg vremena nismo odmah mogli raditi kako smo željeli, rekao je šef turske države.

Muškarac hoda među ruševinama srušenih zgrada nakon snažnih zemljotresa u Hatayu, Turska, 23. februara 2023. (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je u ponedjeljak od stanovnika pokrajine Adiyaman “oprost” zbog kasnog dolaska spasilačkih ekipa s obzriom da je to područje na jugoistoku zemlje bilo među najpogođenijima u zemljotresu 6. februara.

“Zbog razornog učinka dva zemljotresa i lošeg vremena nismo u prvim danima katastrofe u Adiyamanu mogli raditi kako smo željeli. Zbog toga molim da mi oprostite”, rekao je Erdogan tokom posjete Adiyamanu, prenose AFP i Hina.

Šef države stigao je u taj grad tri sedmice nakon zemljotresa koji je u Turskoj i susjednoj Siriji odnio živote više od 50.000 ljudi.

Turski predsjednik, na vlasti već 20 godina i s ambicijom da zadrži funkciju nakon izbora 14. maja, predmet je žestokih kritika zbog sporosti države u pomoći unesrećenima.

“Toliko puno zgrada i objekata je uništeno da, nažalost, nismo bili onoliko brzi koliko smo se nadali”, rekao je Erdogan.

Priznao je “propuste” u odgovoru na potrese, dodajući da je “nemoguće biti potpuno pripravan na katastrofu takvih razmjera”.

‘Nisam vidio nikoga 34 sata nakon zemljotresa’

U Adyamanu i pokrajini Hatay ljudi su izrazili veliko nezadovoljno odgovorom vlasti na prirodnu katastrofu.

Mehmet Yildirim tvrdi da 34 sata nakon prvog zemljotresa nije vidio “nikoga”, ni predstavnika države, niti policiju ili vojsku, već su bili “prepušteni sami sebi”.

Danas je Erdogan obećao izgradnju oko 50.000 novih stanova u Adiyamanu.

U 11 pokrajina pogođenih razornim zemoljotresima potrebno je izgraditi oko 309.000 stambenih jedinica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada