Cavusoglu: Švedska u NATO-u samo s ‘konkretnim koracima’

Kandidature nordijskih zemalja za Alijansu mogu se ocijeniti odvojeno, jer je Ankara pozitivnija prema finskom procesu, rekao je ministar vanjskih poslova Turske.

Mevlut Cavusoglu: Postoje obećanja Švedske i Finske za članstvo u NATO-u (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je u ponedjeljak podsjetio na data obećanja Švedske i Finske prilikom kandidature za prijem u NATO, navodeći da je nemoguće da Turska odobri članstvo Švedske u NATO-u bez da vidi konkretne korake.

“Što se tiče članstva Finske i Švedske [u Alijansi], pozicija Turske je jasna i transparentna”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom, koji je stigao u Ankaru u solidarnu posjetu nakon zemljotresa koji su pogodili Tursku 6. februara.

Podsjećajući da je terorizam jedna od dvije glavne prijetnje za NATO, Cavusoglu je kazao da Turska očekuje da dvije nordijske zemlje odgovore na zabrinutost Ankare u pogledu borbe protiv terorizma, prenosi Anadolija.

Finska u prednosti

Kazao je kako “Švedska nije preduzela nikakve zadovoljavajuće korake” od potpisivanja trilateralnog memoranduma na samitu NATO-a u Madridu u junu prošle godine.

“Postoje obećanja Švedske i Finske za članstvo u NATO-u. Nemoguće je da kažemo ‘da’ članstvu Švedske u NATO-u a da ne vidimo konkretne korake”, rekao je on.

Smatra kako se kandidature dvije nordijske zemlje za NATO mogu ocijeniti odvojeno, jer je Turska pozitivnija prema finskom procesu.

Cavusoglu je podsjetio na mehanizam uspostavljen između Turske, Švedske i Finske i kazao da bi bilo korisno da treći sastanak mehanizma bude održan u Briselu.

Izvor: Agencije