Egipatski predsjednik negirao prodaju Sueckog kanala

Suecki kanal jedan je od najvažnijih vodenih puteva na svijetu, glavna trgovačka ruta za prijevoz robe, te jedan od glavnih izvora prihoda za Egipat.

Egipatska Uprava Sueckog kanala demantirala je tvrdnje o sklapanju ugovora s izraelskom kompanijom za upravljanje njenim uslugama (Reuters)

Predsjednik Egipta Abdel Fattah El Sisi negirao je ranije medijske navode da je ta zemlja prodala upravljanje Sueckim kanalom stranoj kompaniji na period od 99 godina te kazao da je širenje takvih laži napad na Egipat, prenosi Anadolija.

Egipatska novinska agencija MENA javlja da se Sisi obratio učesnicima skupa u Ismailiyyi na kojem je predstavljen Plan razvoja i obnove Sinajskog poluotoka u vrijednosti između 40 i 50 milijardi dolara.

“Država je nenormalno ciljana lažima, klevetama i glasinama. Posljednja od njih bila je tvrdnja da je Suecki kanal prodan stranoj kompaniji za 1.000 milijardi dolara“, rekao je Sisi.

Veliki izvor prihoda

Demant je uslijedilo tri sedmice nakon tvrdnji koje su kružile društvenim mrežama u kojima se navodi da je Egipat sklopio dogovor s međunarodnom kompanijom sa sjedištem u Velikoj Britaniji za upravljanje uslugama plovnog puta kroz ugovor o koncesiji na 99 godina.

Egipatska Uprava Sueckog kanala (SCA) demantirala je tvrdnje o sklapanju ugovora s izraelskom kompanijom za upravljanje njenim uslugama, prenosi Anadolija. Šef SCA-e Osama Rabie nazvao je navode o sklapanju ugovora sa stranom kompanijom za upravljanje kanalom kao potpuno i krajnje neistinite.

Suecki kanal jedan je od najvažnijih vodenih puteva na svijetu i glavna trgovačka ruta za prijevoz robe. Kanal je jedan od glavnih izvora prihoda za Egipat.

Izvor: Agencije