Los Angeles dobio prvo upozorenje za mećavu od 1989.

Meteorolozi su izdali upozorenje na mećave i niske temperature za područje koje se proteže sve do južnog kalifornijskog grada San Diega.

Najmanje tri miliona stanovnika Californije bilo je upozoreno na zimsko nevrijeme, a 150.000 korisnika ostalo je bez struje (Getty Images)

Zimska oluja zahvatila je američku saveznu državu Kaliforniju, zbog čega je Los Angeles dobio prvo upozorenje za mećavu od 1989. godine, prenosi Anadolija.

Ogromna oluja već je donijela velike mećave i temperature daleko ispod nule u veći dio sjevera SAD-a. Zahlađenje dolazi u vrijeme kada se su dijelovi jugoistoka SAD-a zahvaćeni rekordnim toplotnim valom.

Meteorolozi su izdali upozorenje na mećave i niske temperature za područje koje se proteže sve do južnog kalifornijskog grada San Diega, na američkoj zapadnoj obali.

Meteorolozi prognoziraju snježne padavine u gradu Big Bear Lake koji se nalazi svega dva sata sjeveroistočno od Los Angelesa. U planinama se očekuju udari vjetra do 120 kilometara na sat, zbog čega je povećan rizik od lavina.

“Ovu oluju ne treba shvatiti olako. Ostanite kod kuće. Utoplite se, osigurajte se”, objavile su vlasti Big Bear Lakea na Twitteru.

Zatvoreni dijelovi autoputa

U Santa Clariti, 64 kilometra sjeverno od Los Angelesa, zatvoreni su dijelovi autoputa zbog klizišta.

Uslijed slabe vidljivosti na sjeveru Kalifornije zatvoren je autoput između San Francisca i glavnog grada države Sacramenta.

Najmanje tri miliona stanovnika Kalifornije bilo je upozoreno na zimsko nevrijeme, a 150.000 korisnika ostalo je bez struje.

Iako je prognoza za jak snijeg dovela veći dio države u stanje pripravnosti, južna obalna područja bi se također mogla suočiti s prijetnjama od jakih kiša i poplava.

Upozorenja o evakuaciji iz područja sjeverno od Los Angelesa na snazi su do daljnjeg.

Izvor: Agencije