Francuska ulaže 100 milijardi eura u željezničku infrastrukturu

Cilj je proširiti i modernizirati željezničku mrežu izgradnjom brzih prigradskih linija u velikim gradovima, nalik pariškom sistemu RER.

Pristupačan prevoz osjetljivo je političko pitanje u Francuskoj (Reuters)

Vlada Francuske je objavila kako planira uložiti 100 milijardi eura u željezničku infrastrukturu do 2040. godine, s fokusom na proširivanje mreže brzih prigradskih linija oko velikih gradova.

Cilj je proširiti i modernizirati željezničku mrežu izgradnjom brzih prigradskih linija u velikim gradovima, nalik pariškom sistemu RER, rekla je premijerka Elisabeth Borne, prenosi Hina.

Pariz je smješten u regiji Ile-de-France, koja spada među najgušće naseljena područja na svijetu i ima razgranat sistem prigradske željeznice, Rapid Regional Express (RER).

“Ako nemate pristup prijevozu, to će u nekim slučajevima značiti da ćete morati odustati od ponude za posao, nećete ići u školu ili nećete vidjeti blisku osobu”, kazala je Borne.

Francuska će planirana ulaganja provesti zajedno s državnom kompanijom SNCF-om, Evropskom unijom i lokalnim vlastima, dodala je premijerka.

Rekordan prihod u 2022. godini

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je u novembru da želi uspostavu regionalnih željezničkih mreža oko 10 velikih gradova, ne rekavši kako planira finansirati taj ogromni projekt, ni kada bi trebao krenuti u realizaciju.

Čini se da vlada novom inicijativom odgovara na optužbe o dubokim razlikama između Pariza i ostatka zemlje na području javne infrastrukture, koje je dodatno pogoršalo poskupljenje prijevoza zbog većih troškova energije.

Pristupačan prevoz osjetljivo je političko pitanje u Francuskoj. Macronov prvi mandat obilježio je pokret “Žutih prsluci”, koji je izrastao iz nezadovoljstva poskupljenjem goriva, odražavajući frustraciju građana u ruralnim krajevima.

Državno željezničko poduzeće SNCF iznenadilo je početkom sedmice rekordnom prihodom u 2022. godini, od 41,35 milijardi eura, većim za 19 posto nego u 2021. godini, i neto dobiti od 2,4 milijarde eura.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada