Moldavija negira ruske optužbe da Ukrajina gomila trupe u Pridnjestrovlju

U Moldaviji strahuju od ruske prijetnje njenoj nezavisnosti; proevropska predsjednica Maia Sandu optužila je Moskvu za spremanje zavjere zbacivanja Vlade u Kišinjevu.

Maia Sandu je ranije ovog mjeseca optužila Moskvu za spremanje zavjere zbacivanja Vlade Moldavije (EPA)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak kako će se svaka prijetnja njenim mirovnim snagama u otcijepljenoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje smatrati direktnim napadom na Rusiju, nakon što je optužilo Ukrajinu da gomila trupe blizu granice te regije, što je nedugo zatim zvanična Moldavija odbacila kao netačno.

“Upozoravamo SAD, zemlje članice NATO-a i njihove ukrajinske štićenike da ne preduzimaju nepromišljen korak”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo odbrane Moldavije odbacilo je tvrdnje Rusije o gomilanju ukrajinskih trupa.

“Napominjemo da trenutno nema direktnih prijetnji po vojnu sigurnost države, a ako budu identificirane, Ministarstvo [odbrane] će odmah obavijestiti javnost”, saopćila je vlast u Kišinjevu.

Dodaje se da “lažne informacije koje se šire imaju za cilj da izazovu paniku i zbrku među stanovništvom na obje strane rijeke Dnjestar”.

“Pozivamo građane da ostanu mirni i vjeruju informacijama samo iz zvaničnih izvora”, navelo je moldavsko Ministarstvo odbrane.

Kijev nije odgovorio na najnovije tvrdnje Rusije o navodnom nagomilavanju ukrajinskih trupa u blizini Pridnjestrovlja.

Moskva navodi ‘operaciju lažne zastave’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle sedmice rekao je da je očigledno kako njegova zemlja nije posljednja na “nišanu” Moskve i da Kremlj razmišlja o načinima “davljenja” Moldavije.

S druge strane, rusko Ministarstvo vanjskih poslova navodi da Ukrajina planira izvesti “operaciju lažne zastave”, navodni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja, kao izgovor za svoju akciju.

Upozorenje dolazi usred povećane zabrinutosti u Moldaviji od moguće ruske prijetnje njenoj nezavisnosti, a proevropski orijentirana predsjednica Maia Sandu ovog mjeseca optužila je Moskvu za spremanje zavjere zbacivanja Vlade u Kišinjevu.

Ova regija proglasila je nezavisnost 1990, godinu prije raspada Sovjetskog saveza, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom, čiji jezik i kulturu uglavnom dijeli.

Nakon kratkog rata Moldavije protiv separatista 1992. godine, nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim “mirovnim snagama” raspoređenim u Pridnjestrovlju.

Izvor: Agencije